Řecko má spasit Katar. Investováním miliard dolarů

Martin Novák Martin Novák
24. 9. 2010 14:54
Atény bojují o snížení dluhu a získání důvěry investorů
Řečti řidiči kamionů protestují před parlamentem proti vládním škrtům.
Řečti řidiči kamionů protestují před parlamentem proti vládním škrtům. | Foto: Reuters

* Emirát bohatý na plyn a ropu chce investovat v Řecku nejméně 7 miliard dolarů * Předběžnou dohodu podepsali v New Yorku řecký premiér a katarský emír * Peníze půjdou na turistickou infrastrukturu a do energetiky

Atény - Řecko se chytá každé dobré ekonomické zprávy, která se objeví v záplavách katastrofických čísel a prognóz, valící se na balkánskou zemi v posledních měsících.

Země eurozóny Řecku půjčily 110 miliard eur a vláda přijala tvrdé škrty, aby se země dostala z dluhů a nezbankrotovala.

Onou dobrou zprávou se zdá být dohoda, kterou v New Yorku na okraj zasedání Valného shromáždění OSN uzavřeli řecký premiér Jorgos Papandreu a katarský emír Hamád Chalífa Sání.

Maličký emirát, bohatý za zemní plyn a ropu, by měl v Řecku na základě dohody investovat sedm miliard dolarů. Což může být pro řeckou ekonomiku velká vzpruha.

Peníze mají směřovat do turistického průmyslu, energetiky a stavebnictví. Ve hře je především přestavba starého aténského letiště na obrovský turistický komplex a také vybudování velkých zásobníků na zemní plyn v řeckých přístavech.

Katarský emír Hamád Chalífa Sání při projevu ve Valném shromáždění OSN.
Katarský emír Hamád Chalífa Sání při projevu ve Valném shromáždění OSN. | Foto: Reuters

Staré letiště jižně od Atén se nepoužívá od té doby, co je otevřen nový vzdušný přístav, postavený kvůli Olympijských hrám v Aténách v roce 2004.

"Půjde o největší investici do energetického sektoru v dějinách Řecka," cituje deník Financial Times nejmenovaného řeckého představitele.

Řecko v současné době bojuje o snížení svého dluhu a získání důvěry investorů. Ekonomika se letos podle odhadů znovu propadne o zhruba čtyři procenta. Přitom chce Řecko snížit roční rozpočtový schodek na 8,1 procento HDP, tedy o pět procent oproti loňsku.

Katar, kde žije zhruba tři čtvrtě milionu obyvatel, ale jen necelá polovina z nich má tamní občanství, se zabývá jinými starostmi. A to kam investovat peníze.

Kromě zásoby ropy má země ležící v Perském zálivu třetí největší zásoby zemního plynu na světě po Rusku a Íránu.

Během návštěvy Kataru si nedávno v metropoli Dauhá zaběhal na pobřežní promenádě francouzský prezident Nicolas Sarkozy.
Během návštěvy Kataru si nedávno v metropoli Dauhá zaběhal na pobřežní promenádě francouzský prezident Nicolas Sarkozy. | Foto: Reuters

Ropa a plyn v kombinaci s malým počtem obyvatel zajišťují Katařanům vysokou životní úroveň a možnost ukládat finance v zahraničí.

Katarský stát tak například koupil sedmnáctiprocentní podíl v automobilce Volkswagen a katarští investoři se zajímají kromě jiného i o polské loděnice v Gdyni a Štětíně.

V katarských rukou je také slavný londýnský obchodní dům Harrods, který prodal jeho předchozí vlastník, egyptský obchodník Mohamed Al-Fayed.

Katar je také vážným uchazečem o uspořádání fotbalového Mistroství světa v roce 2022.

 

 

Právě se děje

Další zprávy