Al-Káida nastražila na vojáky léčku pomocí dětí

Zahraničí Zahraničí
11. 8. 2010 17:01
V červenci se počet mrtvých civilistů v Iráku oproti červnu zdvojnásobil.
Bez amerických vojáků to zatím v Iráku nejde, přesto se mají do konce příštího roku ze země stáhnout
Bez amerických vojáků to zatím v Iráku nejde, přesto se mají do konce příštího roku ze země stáhnout | Foto: Reuters

Bagdád - Irácká armáda postupně přebírá od Američanů odpovědnost za bezpečnostní situaci v zemi, tu však ani zdaleka ještě nemá plně pod kontrolou. Ve středu nastražili povstalci napojení na al-Káidu ve východoirácké provincii Dijála na irácké vojáky léčku a osm z nich zabili.

Použili přitom dvojici dětí, které poslali na kontrolní stanoviště armády ve městě Sadíja s tím, že v nedalekém domě jsou zadržována rukojmí. Když vojáci do domu vstoupili, povstalci odpálili na dálku řízenou nálož. 

V troskách domu bezpečnostní síly nalezly vedle mrtvých vojáků také těla tří civilistů, dvou žen a jednoho muže. Nejednalo se ale o povstalce, nýbrž o rukojmí, které kaidisté zabili.

"Exploze dům kompletně zničila," oznámili policisté po incidentu. "Vyšetřování prokázalo, že rukojmí útočníci zabili předtím, než dům opustili."

Mrtví se počítají na stovky

Podobně jako v sousedním Afghánistánu jsou obětmi války proti teroristům především civilisté. V červenci se jejich počet oproti předchozímu měsíci takřka zdvojnásobil, ze 204 na 396.

Podobně jako v Afghánistánu trpí válkou především civilisté
Podobně jako v Afghánistánu trpí válkou především civilisté | Foto: Reuters

Vedle civilistů jsou terčem útoků čím dál víc také příslušníci bezpečnostních sil. V červenci bylo v Iráku zabito padesát vojáků a 89 policistů.

V Bagdádu přepadli povstalci ve středečních ranních hodinách dům vedoucí lékařky jedné z místních porodnic Intisár Hassan Mohammedové. Svázali přitom jejího manžela a lékařku zabili, když předtím dům vyloupili.

Minulý týden oznámil americký prezident Barack Obama, že do konce měsíce opustí Irák všechny jednotky zapojené nyní do bojových operací a v zemi zůstane jen 50 tisíc Američanů. Ti by měli ze země odejít do konce příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy