Emiráty označily mobily Blackberry za státní hrozbu

Zahraničí Zahraničí
26. 7. 2010 17:40
Vláda se bojí zneužití dat, které ze země odcházejí

Dubaj - Spojené arabské emiráty považují mobilní přístroje Blackberry za potenciální hrozbu národní bezpečnosti.

Úřady tvrdí, že komunikátor porušuje pravomoci vnitrostátních právních předpisů a hrozí jeho zneužití.

Podle agentury AP tento krok vyvolal další obavy o snahu vlády kontrolovat informační tok v zemi, která ve strachu z narušení národní bezpečnosti a konzervativních místních hodnot cenzuruje webové stránky a další druhy médií.

Zmíněná arabská země se přitom snaží etablovat jako mezinárodní obchodní osa.

Vedení Telekomunikačního regulačního orgánu SAE uvedlo, že Blackberry spravuje data způsobem, který by mohl umožnit jejich zneužití. Přístroje prý byly vyčleněny, protože jsou to jediné telefony v zemi, které automaticky předávají informace uživatele do řízených datových center v zahraničí.

Jaký bude osud těchto telefonů ve Spojených arabských emirátech, zatím není jasné. Prohlášení k celé události dosud nevydala ani kanadská společnost Research in Motion, která Blackberry vyvinula.

Blackberry není ve sporu s místními orgány poprvé. Před rokem si vláda došlápla na největšího mobilního operátora v zemi, který svým uživatelům Blackberry nabízel možnost nainstalovat si program umožňující sdílet data s uživateli z jiné země. Podle informací AP nebyl tento případ dodnes vyjasněn.

 

Právě se děje

Další zprávy