Íránský vědec, kterého prý unesli do USA, je zpět doma

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
15. 7. 2010 10:37
Spojené státy naopak tvrdí, že k nim přeběhl
Foto: Reuters

Teherán - Íránský jaderný vědec Šahram Amírí, kterého údajně loni unesly americké tajné služby do USA, se ve čtvrtek vrátil do Íránu.

Na teheránském letišti se mu podle agentury Reuters dostalo vřelého přijetí rodiny, přivítal jej i vysoký úředník íránského ministerstva zahraničí. Během tiskové konference zopakoval vědec svá dřívější tvrzení.

Dvaatřicetiletý Amírí prohlásil, že byl před rokem unesen americkou tajnou službou, když byl na pouti v Saúdské Arábii. "Američané po mně chtěli, abych tvrdil, že jsem přeběhl do Ameriky o své vlastní vůli, aby mě využili ke zveřejnění falešných informací o íránském jaderném programu," uvedl na tiskové konferenci.

Spojené státy to popírají s tím, že k nim vědec přeběhl ze svého rozhodnutí, později však změnil názor a rozhodl se vrátit domů. Podle agentury AP Amírí řekl, že byl ve Spojených státech "tělesně mučen a psychicky týrán".

Foto: Reuters

Bylo mu prý nabídnuto 50 milionů dolarů, aby zůstal v USA. Údajně disponuje doklady, že v USA nebyl svobodný, nýbrž pod neustálou kontrolou "ozbrojených" příslušníků tajných služeb.

"Jsem tak šťasten, že jsem zpět v Islámské republice," zdůraznil uprchlík.

Pět milionů dolarů

Deník The Washington Post ve čtvrtek přinesl informaci, podle které Amírí dostal od CIA pět milionů dolarů. Vzhledem k tomu, že Spojené státy před časem zablokovaly v rámci sankcí vůči Teheránu finanční transfery do Íránu, nebude je ale moci použít.

CIA může na základě zákona o tajných službách z roku 1949 umožnit až stovce zahraničních agentů pobývat v USA, aniž by museli kontaktov imigrační úřady. 

Amírí se podle AP rovněž snažil banalizovat svou roli v íránském jaderném programu, kterého se obává Západ. "Jsem obyčejný vědec, který pracoval na univerzitě," řekl. "Nejsem zapojen do žádné tajné práce. Neměl jsem žádné utajované informace."

Podle agentury Reuters pracoval na Průmyslové univerzitě Malíka Aštára, která má úzké vazby na íránské Revoluční gardy. Ty mimo jiné kontrolují i práci vědců zabývajících se jaderným programem.

Před několika dny dokonce i Rusko připustilo, že Írán může pracovat na výrobě atomové pumy.

Strach o rodinu?

Spojené státy v minulosti popřely, že by jejich rozvědky vědce unesly. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Philip Crowley v úterý uvedl, že Amírí byl v USA dobrovolně a mohl zemi kdykoli opustit. Odmítl také tvrzení, že by se s ním špatně zacházelo.

Nejmenovaný činitel z Washingtonu řekl ve středu agentuře Reuters, že Spojené státy získaly od jaderného vědce užitečné informace. Amírí se podle ministerstva zahraničí vrátil z toho důvodu, že na jeho rodinu byl v Íránu vykonáván nátlak.

Amírího osudy po údajném únosu před 14 měsíci stále halí řada nejasností. Existuje několik sporných videonahrávek, na nichž figuruje muž, který se označuje za Amírího. Na jedné tvrdí, že byl unesen do USA a mučen. Na jiné říká, že v USA studuje. Na třetí uvádí, že utekl agentům CIA, skrývá se, a vyzývá humanitární organizace, aby mu pomohly vrátit se do Íránu.

V pondělí se Amírí nečekaně objevil na oddělení pákistánské ambasády ve Washingtonu, které zajišťuje íránské zájmy v USA, a vyslovil přání vrátit se do vlasti.

 

Právě se děje

Další zprávy