Írán zrušil plavbu lodí s pomocí do pásma Gazy

Martin Novák Reuters Martin Novák, Reuters
28. 6. 2010 11:53
Izraelci varovali, že proti íránským plavidlům zasáhnou
Kontrola nákladu pro Gazu na izraelském hraničním řpechodu.
Kontrola nákladu pro Gazu na izraelském hraničním řpechodu. | Foto: Reuters

Teherán - Írán zrušil plánovanou cestu několika lodí s pomocí pro pásmo Gazy. Oznámil to  dnes mluvčí íránské pobočky organizace Červený půlměsíc.

Plavidla měla přepravit do Gazy přes tisíc tun potravin, léků a hraček. Íránci tak chtěli přispět k prolomení izraelské blokády pásma, kterou se nepodařilo narušit  v květnu konvoji tureckých lodí. Při zásahu izraelského speciálního oddílu zahynulo 31. května deset pasažérů.

Íránci zrušili plánovanou cestu podle svých slov poté, co nedostali povolení k proplutí Suezským průplavem. Lodě  měly tento týden vyplout z íránského přístavu Bandár Abbás,  zamířit směrem do Indického oceánu a pak se podéle ománských a jemenských břehů stočit do Rudého moře.

Správa Suezského průplavu ale popírá, že by někomu zakázala proplout. Údajně žádnou íránskou žádost ani neobdržela.

Izraelský voják.
Izraelský voják. | Foto: Reuters

"Íránskou stranu jsme o žádném zákazu neinformovali, poněvadž jsme ohledně lodí s pomocí pro Gazu ani nedostali žádnou žádost, takže jsme neměli co zakazovat," uvedl mluvčí Správy Suezského průplavu s tím, že íránská plavidla běžně průplav používají.

Izrael dopředu varoval, že íránská plavidla v žádném případě k břehům Gazy nepustí. Právě Írán je Izraelci obviňován z podpory a vyzbrojování hnutí Hamas, které v pásmu Gazy vládne od roku 2006.

Íránský Červený půlměsíc zamýšlel zakotvit s pomocí v některém z egyptských přístavů a pak zajistit přepravu nákladu po zemi do Gazy.

Další loď s pomocí pro Gazu má být odbavena z Libanonu. Tato akce nijak nesouvisí se zrušenou íránskou aktivitou. Z Libanonu odpluje do Gazy konvoj tří lodí. Na jedné mají být jen ženy a na další politici a poslanci z některých zemí Evropy a Blízkého východu.

Izraelci nedávno zmírnili pozemní blokádu Gazy a začali dovnitř pouštět více potravin a dalšího zboží pro půldruhého milionu Palestinců. Námořní blokáda však nadále trvá. Izraelci tvrdí, že pokud by ji zrušili, do pásma začnou proudit zbraně.

Foto: Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy