Do Gazy vypluje i židovská loď. Protest proti blokádě

Monika Horáková
17. 6. 2010 21:17
Protestní plavbu organizuje německá židovská organizace
Palestinský chlapec odjíždějící z Gazy sedí na vozu Červeného kříže
Palestinský chlapec odjíždějící z Gazy sedí na vozu Červeného kříže | Foto: Reuters

Jeruzalém - Nejsme zrádci, chceme jen vyjádřit nesouhlas s postupem Izraele. To říká německá organizace Židovský hlas pro spravedlivý mír na Blízkém Východě, která na červenec připravuje plavbu do pásma Gazy.

Poveze s sebou zejména náklad pro palestinské děti - hračky, učebnice, oblečení a také hudební nástroje.

Incident ve Středozemním moři z 31. května, kdy při zásahu izraelského speciálního oddílu proti tureckým lodím s nákladem pro Gazu zahynulo devět lidí, organizaci jen utvrdil v potřebnosti této dlouho plánované plavby.

"Netušíme, zda nás ke Gaze pustí," řekla médiím jedna z organizátorek plavby Edith Lutzová. Organizace je v kontaktu s izraelskou vládou prostřednictvím ambasády v Berlíně. Na žádost, aby Izrael nebránil lodi v proplutí, však zatím nepřišla žádná reakce.

Seznam pasažérů podle Lutzové ještě není jasný. Plavba se setkala s mnohem větším zájmem, než organizace původně očekávala. "Hlásí se lidé z celého světa včetně Izraele, kteří by chtěli plout s námi."

Do Gazy posílají lodě i nepřátelé Izraele

Německá média připomínají, že do Gazy vysílají své lodě také státy, které mají s Izraelem dlouhodobě negativní vztah, například Írán. Židovská organizace s nimi však nechce být spojována.

"Budeme se snažit doplout do Gazy dříve než íránské lodě," uvedla Lutzová v rozhlasovém rozhovoru pro Deutschlandfunk.

Izraelský voják
Izraelský voják | Foto: Reuters

Organizace Židovský hlas se podle svého vyjádření nechce během plavby dostat do žádné nebezpečné situace. Pokud izraelské jednotky loď zastaví, posádka plavidlo otočí zpět. Podle Lutzové pak učiní ještě jeden pokus. Pokud ani ten nevyjde, loď přestane o dosažení pásma Gazy usilovat.

Izrael sice blokádu Gazy nyní zmírnil, uvolnění se však týká jen pozemní hranice, nikoliv přístupu cizích plavidel do přístavů v Gaze. Blokáda trvá od roku 2006.

Německá organizace Židovský hlas pro spravedlivý mír na Blízkém Východě vznikla v roce 2007. Je součástí federace Evropští Židé pro spravedlivý mír.   

Organizace se zapojila také k iniciativě Zastav zeď, která nesouhlasí s výstavbou ochranné bariéry mezi Izraelem a Palestinou.

 

Právě se děje

Další zprávy