Izraelci plísní Kubu, Castro je přirovnal k nacistům

Zahraničí Reuters Zahraničí, Reuters
14. 6. 2010 16:50
Přestřelka mezi izraelskou a kubánskou delegací propukla v evropském sídle OSN v Ženevě
Fidel Castro na fotografii z ledna 2009.
Fidel Castro na fotografii z ledna 2009. | Foto: Reuters

Ženeva - Izrael a Kuba mezi sebou nemají diplomatické vztahy a kontakty mezi oběma státy jsou minimální. A pokud jsou, většinou se skládají na obou stranách z kritických poznámek.

Izraelské ministerstvo zahraničí dnes reagovalo rozhořčeně na komentář bývalého kubánského vůdce Fidela Castra, který se ze zdravotních důvodů v roce 2008 definitivně uchýlil do ústraní a funkci předal svému mladšímu bratru Raúlovi.

Kubánská delegace na zasedání 47 delegací Komise OSN pro lidská práva v Ženevě distribuovala nové komentáře Astra k blízkovýchodnímu konfliktu, ve kterých ostře odsuzuje Izrael.

"Nenávist izraelského státu vůči Palestincům je taková, že by neváhal poslat milion a půl mužů, žen a dětí do krematorií, ve kterých byly miliony Židů vyhlazovány nacisty," uvádí se v prohlášení bývalého kubánského lídra, který ostrovu vládl v letech 1959 až 2008.

Kromě jiného také uvedl: „Vypadá to, že führerova svastika je dnes izraelskou vlajkou."

Izraelské ministerstvo zahraničí komentář třiaosmdesátiletého politika odsoudilo. „Těmito slovy Fidel Castro  špiní své spolubojovníky a ideály, za které tvrdil, že bojoval. Che Guevara se musí obracet v hrobě," uvádí se v prohlášení izraelské diplomacie.

Z latinskoamerických zemí ostře kritizuje židovský stát kromě Kuby ještě Venezuela.

Komise OSN pro lidská práva odsoudila izraelskou akci proti konvoji devíti lodí s nákladem pro pásmo Gazy 31.května. Při přestřelce na jednom plavidle zahynulo osm Turků a jeden Američan tureckého původu.

Izrael si dlouhodobě stěžuje na to, že OSN používá dvojího metru a kritizuje židovský stát více než ostatní země, přičemž mu upírá právo bránit se proti terorismu.

Návrh OSN zřídit mezinárodní komisi na vyšetření incidentu s lodí Izraelci odmítli. Jmenovali však vlastní komisi, v níž mají být dva cizinci.

 

 

Právě se děje

Další zprávy