Šéf turecké charity: Nechtěli jsme na Izraelce střílet

Martin Novák Reuters Martin Novák, Reuters
3. 6. 2010 16:49
Zadržený reportér České televize: Izraelci s námi jednali protiprávně
Šéf IHH Bülent Yildirim dnes ráno po příletu do Istanbulu.
Šéf IHH Bülent Yildirim dnes ráno po příletu do Istanbulu. | Foto: Reuters

Istanbul - Šéf turecké charitativní organizace IHH, která organizovala flotilu šesti lodí s nákladem pro Gazu, poprvé popsal, co se v pondělí stalo na plavidle Mavi Maramara obsazeném izraelskými vojáky. 

Mezitím už Turci začali pohřbívat těla mrtvých aktivistů, která byla dnes letecky dopravena do země.

Pohřbívání ostatků a návrat zadržených osádek přepadených lodí přispěly k dalšímu vzedmutí emocí v této muslimské zemi, jež je tradičně nejbližším  spojencem židovského státu v regionu.

Při střetu izraelsko komanda s aktivisty zahynulo osm tureckých občanů a jeden Američan tureckého původu. Izraelská vláda zásah hájí, vojáci prý stříleli v sebeobraně, protože byli napadeni železnými tyčemi, noži a střelnými zbraněmi, které někteří Turci na palubě vytrhli Izraelcům z rukou. 

Šéf IHH Bulent Yildirim, který plul s konvojem, po příletu do Istanbulu přiznal, že asi deset osob se skutečně zmocnilo izraelských zbraní. Argumentuje stejně jako izraelská strana: Šlo o sebeobranu.

 

"Vytrhli jim zbraně, bránili se. A byla by to sebeobrana, i kdyby (aktivisté) začali střílet. Ale volali jsme na ně, ať nestřílejí. Že zemřeme jako mučedníci, ale na jako ti, kteří použili zbraně," prohlásil Yildirim.

Izraelské námořnictvo
Izraelské námořnictvo | Foto: Reuters
 

Podle něj všichni Turci naházeli zbraně do moře. Izraelci naproti tomu tvrdí, že dva jejich vojáci utrpěli zranění, když je zasáhly kulky z pistole. 

Yildrim obvinil izraelského vojáky z toho, že střelili do břicha indonéského lékaře, fotografa a také muže, který se vzdával. Vypověděl rovněž, že příslušníci izraelského komanda nejprve stříleli plastovými náboji, ale poté, co se aktivisté bránili a bili je různými předměty, začali Izraelci pálit ostrou municí.

Podle očitých svědků byl na palubě jednoho z plavidel zabit muž, který na vojáky zamířil objektiv své kamery. Dalším mrtvým je údajně bývalý turecký reprezentant v taekwondo Cetin Topcuoglu.

Drtivá většina z téměř 700 pasažérů šesti lodí v noci na dnešek přiletěla zvláštními letadly do Atén a Istanbulu. Tři čeští novináři jsou nyní v Istanbulu, odkud chtějí odletět domů. Čtvrtý Čech, který byl v námořním konvoji, je v Praze už od úterý.

Zadržený reportér České televize Petr Zavadil si v rozhovoru pro agenturu ČTK stěžoval na to, jak s ním Izraelci zacházeli.

  

"Mnohem horší než zážitky z vězení a z akce izraelského komanda pro mne bylo to, že nám byla odepřena veškerá základní práva. "Když jsme vstoupili na břeh, předali nám papír v češtině o našich právech, mezi nimiž bylo právo na telefon s osobou blízkou, právníkem a zastupitelstvím. To nám bylo ale odepíráno po celou dobu, konzulární pracovník nakonec dorazil, ale nezavolali jsme mu my, ale sami Izraelci," řekl Zavadil.

"Podle našeho názoru se to celé stalo v mezinárodních vodách, bylo to tudíž protiprávní," soudí reportér.

Turecká vláda vyzvala Izrael, aby blokádu Gazy zrušil, stejně se včera vyjádřil i britský premiér David Cameron. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu to odmítl s tím, že pokud by blokádu zrušil, do Gazy by začaly proudit zbraně a rakety pro hnutí Hamas.

Mezinárodní společenství rovněž požaduje, aby Izrael dovolil prošetření celého incidentu nezávislou vyšetřovací komisí. To ale představitelů odmítají s tím, že je Izraelský armáda dost zkušená na to, aby sama prověřila, zda byl zásah adekvátní.

 

Právě se děje

Další zprávy