Egypt zakázal chudým lidem prodej jejich orgánů

Martin Novák Martin Novák
27. 4. 2010 9:20
Egypt je světovým centrem nelegálního byznysu s orgány
Foto: Ludvík Hradilek

Káhira - Několik tisíc Egypťanů ročně řeší svoji bídu radikálním způsobem. Prodávají své tělesné orgány - hlavně ledviny - domácím i zahraničním zájemcům.

Většina operací se provádí tajně, celý proces od "náboru" dobrovolného dárce až po transplantaci nemocnému sjednávají prostředníci. Za ledvinu se platí od čtyř tisíc dolarů za kus.

Egypt je podle OSN centrem černého trhu s lidskými orgány a patří do skupiny pěti zemí, kde je tento "byznys" nejvíce rozšířen. Dalšími státy, kde se lidé snaží zbavit chudoby prodejem vlastních orgánů, jsou Indie, Pákistán, Čína a Filipíny.

K tomu jsou některé čínské věznice podezírány z toho, že vězňům odebírají orgány proti jejich vůli.

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Egyptské ledviny a další orgány v minulosti putovaly především do bohatších zemí v Perském zálivu, například do Saúdské Arábie, Kuvajtu nebo Spojených arabských emirátů.

Egyptská vláda se po letech váhání a diskusí rozhodla problém řešit. Parlament schválil zákon, který obchodování s orgány tvrdě trestá a striktně zakazuje transplantaci orgánů z živých dárců, pokud příjemcem není příbuzný.

Člověk, který nemá vhodného dárce mezi příbuznými,  napříště může získat orgán jen z těla osoby, která zemřela nebo u ní byla  prokázána mozková smrt (i v České republice se odebírají od lidí po mozkové smrti například játra).

Zcela je také zakázána transplantace orgánů cizincům.

Foto: Aktuálně.cz

"Skončí ten nepořádek, který tady panoval. A začneme s transplantací od dárců po mozkové smrti, jako je tomu v jiných zemích. Bude to těžké a začínáme od nuly, ale taková je cena za tuto reformu," uvedl pro list Financial Times Mahmúd Metejní, přední egyptský specialista na transplantaci jater.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) bylo odebírání orgánu v mnoha případech prováděno v nevyhovujících podmínkách a dárci neměli po zákroku potřebnou péči.

Většinou dárců tvoří v Egyptě muži-třicátníci.

Pokračující snahu nakupovat a prodávat orgány dokumentuje případ ze začátku dubna. Jemenská policie zatkla na letišti v metropoli Saná Jordánce, který se chystal odletět se sedmi Jemenci ve věku dvaceti až pětačtyřiceti lety.

Vyšetřováním se přišlo na to, že jim v Káhiře měl lékař odebrat ledviny.

 

Právě se děje

Další zprávy