CIA zařídila útěk íránského jaderného vědce z Mekky

Roman Gazdík
31. 3. 2010 11:08
Šahram Amírí měl USA potvrdit existenci nové továrny na obohacování uranu

Washington - Íránský jaderný fyzik, který zmizel minulý rok při pouti do Mekky, pracuje pro Ústřední zpravodajskou službu (CIA). Informovala o tom reportáž americké televizní stanice ABC News s odvoláním na anonymní zdroje z diplomacie.

Šahram Amírí zmizel v Saúdské Arábii 31. května jen tři dny po příjezdu do země. Podle ABC News mu CIA skrze prostředníka ještě v Íránu předala nabídku usadit se ve Spojených státech a on ji využil.

Tajná služba operaci připravovala údajně dlouho dopředu a lidé obeznámeni s plánem jej označily za "převrat v otázce sbírání informací".

Třicátník Amírí po svém příletu do Spojených států podle ABC News potvrdil obavy USA, že Írán staví další jaderné zařízení na obohacení uranu. Tři měsíce po Amírího útěku vyšly Spojené státy s touto informací na veřejnost a Írán stavbu továrny nedaleko města Kom přiznal.

Amírí v Íránu pracoval na univerzitě Malek Aštar v Teheránu a také pro íránskou státní Agenturu pro atomovou energii (AOEI), která řídí jaderný program. Íránský server Jahhannews.com uvedl, že pracoval přímo v Komu.

Íránci obvinili Saúdskou Arábii, že vědce během jeho pobytu v Mekce unesla, a to na pokyn Spojených států.

"Považujeme Saúdskou Arábii za zodpovědnou za situaci týkající se Šahrama Amiriho a domníváme se, že v jeho zatčení byly zapleteny Spojené státy," řekl minulý rok íránský ministr zahraničí Manúčehr Mottakí.

Mluvčí CIA odmítl nové informace týkající se Amírího komentovat.

Satelitní snímky zařízení nedaleko města Kom, ve kterém se chystá Írán obohacovat uran.
Satelitní snímky zařízení nedaleko města Kom, ve kterém se chystá Írán obohacovat uran. | Foto: Reuters

Teherán obohacuje uran v rozporu s několika rezolucemi Rady bezpečnosti OSN. Tvrdí, že je jeho jaderný program určen pouze k mírovým účelům. Spojené státy se domnívají, že může mít i zbrojní potenciál.

Odtajněná zpráva CIA určená americkému Kongresu hovoří o tom, že Írán ponechává otázku výroby zbraní "otevřenou" a že zatím není jisté, zda se k tomu nakonec rozhodne.

USA se snaží přimět íránské činitele a vědce k útěku do zahraničí dlouhodobě. Nejznámější je případ bývalého náměstka ministra obrany Aliho Rézy Ašgara, který zmizel během své cesty do Turecka v prosinci 2007.

Podle izraelského serveru DEBKAfile íránští jaderní vědci nemohou cestovat za hranice, výjimkou jsou pouze poutě do Mekky. I v tom případě však jedou ve skupině, na kterou dohlíží bezpečnostní důstojníci. Jejich pasy má přitom u sebe šéf zájezdu, obvykle někdo z Revolučních gard, elitní armádní jednotky, o kterou se režim opírá.

 

Právě se děje

Další zprávy