Nejsme v tom sami. I včely potřebují kafe a cigára.

Petr Jemelka Petr Jemelka
13. 2. 2010 14:24
Květiny si zajišťují opylování tím, že lákají závislé včely na kofein a nikotin
Foto: Wikimedia Commons

Haifa - Mnoho lidí si nedovede představit začátek dne bez ranní kávy a cigarety, nyní se ukazuje, že včely na tom nejsou o nic lépe.

Izraelští biologové vypozorovali, že medonosné včely preferují nektar, který obsahuje malé dávky nikotinu a kofeinu, tedy psychoaktivních látek obsažených v tabáku a kávě.

Nektar rostlin je složen zejména z cukrů, proto ho také včely sbírají a vytvářejí z něj mateří kašičku, kterou pak krmí své potomky. Nektar některých rostlin ale obsahuje malé množství alkaloidů, které lidé konzumují v kávě a cigaretách.

Vědci z Univerzity v izraelské Haifě se domnívají, že si včely vybírají rostliny s obsahem návykových látek prostě proto, že se staly závislými, podobně, jako se to stává lidem.

„Mohou mít k závislosti na nikotinu a kofeinu biologické predispozice," vysvětluje profesor Ido Izhaki, který výzkum vedl. Bilogické predispozice k závislostem na některých návykových látkách mají v genetickém kódu zapsány i lidé.  

Nikotin včely získávají přímo z nektaru tabákovníku, kofein nejčastěji z citusových plodů, zejména grapefruitu.

Na drogy mají čuch

Předpoklad izraelských vědců dokázal jednoduchý pokus. V laboratoři měly včely na výběr několik vzorků nektaru. Od čistého, přes ty s nikotinem a kofeinem, které se nachází v přírodě, až po vzorek s uměle navýšeným množství drog. A včely si neomylně vybraly právě uměle obohacený vzorek.

Podle jedné z teorií jde o jednu z rafinovaných evolučních lstí, jakou rostliny používají, aby si zajistily, že je budou včely často navštěvovat a tím roznášely jejich pyl.

 

Právě se děje

Další zprávy