Izrael přiznal použití fosforu. Velitele jen pokáral

Petr Jemelka Petr Jemelka
1. 2. 2010 14:50
Dva vojenští velitelé, kteří o použití fosforu rozhodli, dostanou jen zápis do záznamu
Pohled na zničené domy v severním výběžku pásma Gazy. Snímek ze 17. ledna 2009.
Pohled na zničené domy v severním výběžku pásma Gazy. Snímek ze 17. ledna 2009. | Foto: Reuters

Tel Aviv - Izrael přiznal, že jeho armáda v Gaze použila zakázané střelivo obsahující bílý fosfor.

Za viníky označil dva vysoké vojenské důstojníky, které za jejich postup, jenž zvolili během intervence v pásmu Gazy, pokáral.

Vedení židovského státu přitom použití střeliva s fosforem dosud popíralo, resp. tvrdilo, že jej používalo mimo obydlené oblasti.

Oběma důstojníkům podle serveru CNN zůstane jejich hodnost. Podle izraelských médii se jedná o velitele armády Gaze brigádního generála Eyala Eisenberga a velitele brigády plukovníka Ilana Malka.

"Po dvaadvacetidenní vojenské akci v pásmu Gazy bylo poblíž lidských obydlí nalezeno několik kusů dělostřelecké munice s bílým fosforem, jehož použití poblíž obydlených oblastí je zakázáno," píše se v izraelské odpovědi na zprávu OSN obviňující Izrael z válečných zločinů.

"Na základě nalezených důkazů byli jmenovaní velitelé uznáni vinnými z překročení svých pravomocí a tento prohřešek bude zapsán v jejich záznamech, což jim může ztížit cestu za povýšením," píše se dál ve zprávě izraelské armády.

Pobouřené neziskovky

Podle mezinárodní organizace Human Rights Watch nebylo použití a bílého fosforu během sporu ojedinělým přečinem, ale docházelo k němu opakovaně.

To potvrzuje i zpráva vyšetřovací komise organizace Amnesty International, podle které zahynulo ve válce mezi 27. prosincem a 17. lednem 2009 přibližně 1400 Palestinců, z toho více než 900 byli civilisté, včetně 300 dětí a 115 žen. Izraelské statistiky hovoří naproti tomu o 1166 mrtvých Palestincích, mezi kterými bylo 295 civilistů.

 

Právě se děje

Další zprávy