Letoun s 90 lidmi se za prudké bouře zřítil do moře

Zahraničí Zahraničí
25. 1. 2010 12:15
Stroj společnosti Ethiopian Airlines letěl z Bejrútu do Addis Abeby
Sedačky ze zříceného letadla na pobřeží Libanonu.
Sedačky ze zříceného letadla na pobřeží Libanonu. | Foto: Reuters

* Boeing startoval z Bejrútu za bouře a hustého deště * Zřítil se krátce po startu do Středozemního moře * Je jen malá naděje, že někdo z pasažérů či posádky přežil

Bejrút - Letoun Boeing 737-800 etiopské společnosti Ethiopian Airlines s 90 lidmi na palubě se dnes nedlouho po startu z libanonského Bejrútu zřítil do Středozemního moře.

Agentura DPA citovala zdroje z bejrútského letiště, podle kterých do stroje uhodil blesk. Společnost Ethiopian Airlines v prohlášení uvedla, že nemá žádné zprávy o přeživších. Záchranáři zatím objevili těla jedenadvaceti obětí.

Libanonská tisková agentura uvedla, že na palubě stroje směřujícího do etiopské metropole Addis Abeby bylo 54 Libanonců, dva Britové, Kanaďan, Rus, Iráčan, Syřan, manželka francouzského velvyslance v Bejrútu a 22 Etiopanů. Obyvatelé africké země pracují v Libanonu jako pomocníci v domácnostech nebo jako dělníci na stavbách.

Letoun se zřítil krátce po půl třetí ráno za bouřky a hustého deště. "Počasí bylo velmi špatné. Letoun se zřítil jen necelé čtyři kilometry po startu," řekl libanonský ministr dopravy Ghazí Arídí.

Obyvatelé hustě osídleného libanonského pobřeží Středozemního moře prý viděli, jak do moře padá hořící letadlo. Pátrací akce se účastní libanonská armáda a také příslušníci mírových jednotek OSN, rozmístění v jižním Libanonu.

Libanonský prezident Michel Sulejmán vyloučil terorismus. "Sabotáž je v tuto chvíli nepravděpodobná. Příčinu určí vyšetřování," cituje Sulejmána agentura Reuters.

Družicový snímek bouřkového systému u pobřeží Libanonu nad Středozemním mořem (označeno kroužkem), který zřejmě způsobil pád letadla. Snímek z meteorologické družice NOAA
Družicový snímek bouřkového systému u pobřeží Libanonu nad Středozemním mořem (označeno kroužkem), který zřejmě způsobil pád letadla. Snímek z meteorologické družice NOAA | Foto: Dagmar Honsová, Meteopress

To, zda blesk představuje pro letadlo vážné nebezpečí, je už dlouho předmětem debat a sporů mezi odborníky.

"Na palubě jsou složité obvody, antény. Že může dojít ke zkratu, je pravděpodobné. Ale není to nic tak neobvyklého, že do letadla udeří blesk," řekl nedávno Aktuálně.cz Stanislav Suchý z Ústavu pro odborné zjišťování leteckých nehod v Praze.

"Odhadl bych, že devadesáti procentům pilotů se stalo, že je zasáhl blesk," prohlašuje moderátor stránky Professional Pilots Rumours Network Danny Fine. "Opravdu to není pro letadlo problém. Byl jsem zasažen, když jsem vzlétal z Gatwicku (letiště nedaleko Londýna). Byla to velká rána a nechal jsem se na to podívat inženýry."

Záchranáři na pobřeží poblíž místa, kde se letadlo zřítilo.
Záchranáři na pobřeží poblíž místa, kde se letadlo zřítilo. | Foto: Reuters

Společnost Ethiopian Airlines patří mezi nejstarší v Africe, kde patří také ke společnostem s největším počtem destinací.

Zajišťuje především provoz mezi východní Afrikou a Blízkým východem. Roku 2005 se stala první africkou společností, která si objednala nové obří letadlo Boeingu Dreamliner, a to hned 10 kusů.

Poslední nehodu měla v roce 1988, kdy se její letoun zřítil krátce po startu kvůli hejnu ptáků. Zemřelo 31 ze 104 lidí.

O osm let později se stroje Ethiopian Airlines po startu na Komorách. Pilotovi nařídili letět do Austrálie, ale letoun neměl dost paliva a spadl do moře. Tehdy zahynulo 126 ze 175 lidí.

Připravujeme podrobnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy