Pušky USA v Afghánistánu a Iráku mají biblické odkazy

Roman Gazdík
21. 1. 2010 13:47
"Spirituální střelné zbraně Ježíše Krista" si koupili i Britové a Novozélanďané
S puškami zacházejí i noví členové afghánské armády, kterou Američané trénují. Ilustrační foto.
S puškami zacházejí i noví členové afghánské armády, kterou Američané trénují. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Washington - "Ježíš k nim opět promluvil a řekl: ,Já jsem světlo světa; kdo mě následuje, nebude chodit ve tmě, ale bude mít světlo života." "Neboť Bůh, který řekl ,ze tmy ať zazáří světlo', osvítil naše srdce, aby nám dal poznat světlo své slávy ve tváři Kristově."

To jsou dvě z biblických citací, které se objevují na hledáčcích amerických pušek používaných v Iráku a Afghánistánu. Armáda USA si prý přitom není ničeho vědoma. Jak je to možné?

Odkazy na hledáčcích jsou totiž ukryté a nechal je tam zakódovat jejich křesťanství oddaný výrobce. Nejsou ale tak schované, aby si jich nevšimli sami američtí vojáci. Pušky přitom používají v Afghánistánu nejméně dvě další armády: britská i novozélandská.

Podle odborníků incident hraje do not těm, kteří označují invaze do Afghánistánu a Iráku za moderní křížové výpravy.

Co na tom, vždycky tam byly

První z citátů je na hledáčcích zakódován jako JN8:12, což je odkaz na osmou kapitolu Janova evangelia, dvanáctý verš. Druhý z citátů je zakódován jako 2COR4:6 a jedná se o odkaz na Pavlův Druhý list Korintským, čtvrtou kapitolu, šestý verš.

Hledáčky vyrábí michiganská společnost Trijicon a její mluvčí televizi ABC potvrdil, že odkazy na Bibli obsahují. "Vždycky tam byly," prohlásil s tím, že s nápadem přišel dnes už zesnulý zakladatel společnosti Glyn Bindon, který byl silně věřícím křesťanem.

Trijicon podle mluvčího nevidí na záležitosti nic špatného, představitelé americké armády se však vyjadřují jinak.

"Jsme si záležitosti vědomi a obáváme se, jak by to mohlo být vnímáno… s prodejcem se setkáme a budeme o nákupu dalších hledáčků jednat," citovala ABC mluvčí námořní pěchoty Geraldine Careyovou. "Pokud se to ukáže jako pravda, tak je to jistě nevhodné a budeme se zabývat možnou nápravou," řekl AFP mluvčí Pentagonu Darryn James.

Překvapení Britové a Novozélanďané

Jen pro americkou námořní pěchotu má Trijicon dodat celkem 800 tisíc hledáčků za 660 milionů dolarů, další kontrakty má s armádou USA. Careyová uvedla, že když začala námořní pěchota roku 2005 hledáčky odebírat, jednalo se o jediného dodavatele, který byl schopen splnit požadavky.

Foto: Reuters

Jak armáda, tak námořní pěchota tvrdí, že o biblických odkazech neměly tušení. Zmíněné pušky využívají v Afghánistánu a Iráku nejen vojáci a mariňáci, ale při tréninku také afghánské a irácké bezpečnostní složky.

Trijicom však nemá zákazníky pouze v USA. V Afghánistánu mají tyto hledáčky také armády Nového Zélandu a Velké Británie.

"Dostalo nás to do nepříjemné situace," řekl mluvčí novozélandské armády Kristian Dunne místnímu deníku The Press. "Uvědomujeme si, jak to může být urážlivé." Podle Dunneho budou odkazy odstraněny ze všech 260 pušek, které Novozélanďané používají i ze všech, které v budoucnu zakoupí.

Jednat budou s Trijiconem o věci i Britové. USA prověří, zda Trijicon neporušil zákon, který zakazuje Američanům nasazeným v Iráku a Afghánistánu propagovat jakékoliv náboženství.

Ježíšovy spirituální pušky

Přinesl Ježíš pokoj, nebo meč?
Přinesl Ježíš pokoj, nebo meč? | Foto: Michal Žák

"Je to špatně. Porušuje to ústavu a řadu federálních zákonů," říká Michael Weinstein z americké Nadace za nábožensko-vojensku svobodu (MRFF). "Dovoluje to mudžahedínům, Talibanu, Al-Káidě, povstalcům a džihádistům tvrdit, že na ně střílí Ježíšovy pušky."

Podle Weinsteina o problému věděli přinejmenším nižší velitelé, u kterých si vojáci stěžovali a kteří o puškách dokonce mluvili jako o "duchovně přeměněných střelných zbraních Ježíše Krista."

I ve vedení armády jsou ale lidé, kteří si nemyslí, že jde o vážný problém. Například mluvčí velitelství Střed, které za Irák a Afghánistán zodpovídá.

"Vidím zde dokonalou paralelu s větou, která je na rubové straně dolarové bankovky," tvrdí John Redfield. "Stojí tam: ´Věříme v Boha´ a od toho jsme neustoupili."

 

Právě se děje

Další zprávy