Íránský jaderný vědec zahynul při atentátu v Teheránu

Zahraničí Zahraničí
12. 1. 2010 9:38
Masúda Mohammadiho zabila bomba v motorce zaparkované před jeho domem
Nedávno odtajněné zařízení na obohacování uranu u íránského Komu
Nedávno odtajněné zařízení na obohacování uranu u íránského Komu | Foto: Reuters

Teherán - Výbuch bomby nastražené v zaparkované motorce zabil v úterý ráno íránského jaderného vědce před jeho bytem v severní části Teheránu. Informovala o tom íránská média.

„Pan Masúd Mohammadi, oddaný a revoluci podporující profesor Teheránské univerzity, se dnes ráno stal mučedníkem při teroristickém činu spáchaném protirevolučními a arogantními mocenskými silami," komentoval na své webové stránce jeho smrt státní mediální konglomerát IRIB.

Podle agentury Reuters nazývá Írán často své zahraniční oponenty „globální arogancí".

Televize Press TV uvedla, že profesor zemřel poté, co vyšel ze svého domu a mířil do práce. Výbuch roztříštil okna jeho bytu v severoteheránské čtvrti Kejtaríja.

Teheránský žalobce potvrdil, že Mohammadi se zabýval jadernou fyzikou.

„Masúd Ali Mohammadi přednášel jadernou energetiku. Zatím nebyli zadrženi žádní podezřelí," řekl Abbás Džafarí Dolatabádí agentuře ISNA s tím, že profesor právě nasedal do svého auta, když blízká motorka vybuchla.

Íránská agentura Borna News napsala, že Mohammadi byl „vysoce postaveným jaderným vědcem". Podle mluvčího íránské jaderné agentury se však přímo nepodílel na budování íránského nukleárního programu, ale pracoval pouze v "na poli teorie".

List Washington Post uvedl, že se vědcovo jméno objevilo na seznamu zaměstnanců univerzity podporujících opozičního prezidentského kandidáta Mír Hosejna Musávího.


 

 

Právě se děje

Další zprávy