Obama nepošle vojáky ani do Jemenu, ani do Somálska

Roman Gazdík
11. 1. 2010 12:06
Prezident USA nehodlá otevřít třetí frontu "války proti teroru"
Americký voják na hlídce v Afghánistánu.
Americký voják na hlídce v Afghánistánu. | Foto: Reuters

Washington - Americký prezident Barack Obama nemá v úmyslu poslat vojáky USA do Jemenu a vytvořit tak třetí frontu takzvané války proti teroru.

Neplánuje armádu vyslat ani do sousedního zhrouceného Somálska, ani do jakéhokoliv jiného státu v oblasti. Prohlásil to v rozhovoru pro magazín People. Úryvky z interview byly publikovány v neděli.

"Nemám v úmyslu vyslat žádné vojenské síly do těchto oblastí," řekl Obama.

Podle amerického prezidenta je nejlepším způsobem, jak postupovat proti zdejším extremistickým skupinám, spolupráce s místními vládami.

Jemen v centru pozornosti

"Už v průběhu tohoto roku jsme věděli, že Al-Káida se stala pro Jemen vážnějším problémem," uvedl Obama. "Důsledkem bylo, že jsme se spojili s jemenskou vládou a šli po teroristických buňkách a výcvikových táborech těchto teroristů mnohem promyšlenějším a odhodlanějším způsobem."

Prodavači chleba v Jemenu.
Prodavači chleba v Jemenu. | Foto: Naďa Straková

Podle šéfa velitelství Střed generála Davida Petraeuse zvýší Spojené státy letos vojenskou pomoc Jemenu na 150 milionů dolarů. Loni dostaly úřady v Saná 70 milionů.

Jemen je jednou z nejchudších zemí světa s tradiční kmenovou společností, kde má v některých oblastech centrální vláda jen omezenou či takřka žádnou moc.

O zdejší přítomnosti islamistických extremistických skupin se ví už dlouho, detailní pozornost Západu se však k Jemenu upřela až po nezdařeném vánočním útoku na civilní letadlo nad Detroitem. Nigérijec Umar Farúk Abdulmutallab byl vycvičen právě v Jemenu.

Válka zítřka

"Irák byl válkou včerejška. Afghánistán je válkou dneška. Pokud nebudeme preventivně jednat, může být naší další válkou Jemen," řekl v televizi Fox News nezávislý senátor za stát Connecticut Joe Liebermann.

Odborníci však upozorňují na to, že v době válek v Afghánistánu a Iráku jsou manévrovací schopnosti armády USA velmi omezené. Jemenská společnost je navíc naladěna velmi protiamericky a země se potýká s občanskou válkou na severozápadě a separatistickým hnutím na jihu.

Helikoptéra Black Hawk
Helikoptéra Black Hawk | Foto: Reuters

Obama v interview potvrdil, že i nadále považuje za nejdůležitější vypořádat se s Al-Káidou a Talibanem v Afghánistánu a Pákistánu.

Do Somálska už ne

Prohlásil také, že nemá v úmyslu poslat žádné vojáky do dlouhodobě zhrouceného Somálska, které přes moře sousedí s Jemenem a kde velkou část území ovládají radikální islámské skupiny Al-Šabab a Hizbul Islam.

"V oblastech, kde neexistuje vláda práva, mám v úmyslu intenzivně spolupracovat s našimi mezinárodními partnery, abychom zajistili, že budou Američané v bezpečí," řekl Obama.

Armáda USA v Somálsku nepůsobí od března 1994, půl roku předtím zahynulo při operaci v hlavním městě Mogadišu - známé i z filmu Black Hawk Down - osmnáct amerických vojáků.


 

Právě se děje

Další zprávy