USA slíbily pomoc proti teroru a radši zavřely ambasádu

Zpravodajská směna
3. 1. 2010 15:02
Američané a Britové plánují Jemenu speciální protiteroristickou jednotku
Barrack Obama
Barrack Obama | Foto: Reuters

Londýn - Velká Británie a USA spojí své síly v boji proti rostoucí teroristické hrozbě v Jemenu a Somálsku. O uzavřené dohodě, která navazuje na vánoční pokus o atentát na dopravní letadlo, odhalený na poslední chvíli, informoval mluvčí britské vlády.

Bezprostředně po oznámení nové iniciativy musely obě země zavřít ambasády kvůli dalším teroristickým výhrůžkám.

Britský premiér Gordon Brown a americký prezident Barack Obama se domluvili na tom, že policejní protiteroristická jednotka vznikne přímo v Jemenu.

Podle televizní stanice BBC poslal Obama do Jemenu vrchního velitele amerických sil na Blízkém východě a ve Střední Asii Davida Petraeuse. Ten zde již v sobotu o situaci jednal s jemenským prezidentem Alí Abdalláhem Sálihem.

Washington je údajně připraven zdvojnásobit bezpečnostní pomoc Jemenu, která nyní činí 70 milionů dolarů (1,3 miliardy korun).

Obě země také pomohou Jemenu hlídat jeho pobřeží, aby zabránily dalším únosům plavidel. Minulý týden byly ve vodách mezi Somálskem a Jemenem uneseny čtyři lodě. Brown i Obama se budou rovněž snažit získat v Radě bezpečnosti OSN podporu pro rozšíření mírové mise v Somálsku.

Teroristická hrozba ambasádám

Bezprostředně po oznámení spolupráce muselo být uzavřeno velvyslanectví USA v Jemenu kvůli teroristické hrozbě.

Podle agentury Reuters plánovaný útok nahlásila místní odnož organizace Al-Káida, která tak pravděpodobně reagovala právě na nedělní rozhodnutí USA a Velké Británie vytvořit v Jemenu speciální protiteroristickou jednotku.

V prohlášení na oficiálních stránkách americké ambasády stojí, že instituce bude uzavřena po celou neděli, všichni zaměstnanci byli vyzváni, aby zůstali doma.

Následně zavřely obdobné hrozby i bránu jemenské budovy velvyslanectví Velké Británie.

Jemen pomoc vítá

Jemenský ministr zahraničí abú Bakra Abdalláha Kirbího prohlásil, že je v Jemenu přibližně 300 členů Al-Káidy a někteří z nich připravují atentáty na západní cíle. Podle Kirbího má Jemen snahu a možnosti se s teroristy vypořádat, ale potřebuje k tomu podporu ze západu.

"Musíme rozšířit naše protiteroristické jednotky, což především vyžaduje potřebný trénink, vojenskou výbavu a dopravní prostředky - helikoptéry, kterých máme velmi málo," uvedl Kirbí.

Vytvoření speciální jednotky je reakcí na nedávný nepovedený útok na americké letadlo letící do Detroitu, ke kterému se později přihlásila jemenská větev teroristické sítě Al-Káida.


 

Právě se děje

Další zprávy