Internet poodhalil teroristu. Hledal spřízněnou duši

Michal Štůsek Michal Štůsek
29. 12. 2009 16:25
Umar Farouk Abdulmutallab je hluboce věřícím člověkem, který hledá svoji životní cestu
Umar Farouk Abdulmutallab
Umar Farouk Abdulmutallab | Foto: Reuters

Washington - Třiadvacetiletý Nigérijec Umar Farouk Abdulmutallab, který se v pátek pokusil vyhodit do vzduchu letadlo, hledal na internetu radu i spřízněnou duši.

Alespoň to tvrdí reportéři amerického deníku Washington Post, kteří prošli na tři stovky jeho komentářů pod přezdívkou farouk1986 (prostřední jméno spojené s rokem narození, pozn. red.) na islámském diskusním fóru. Umar měl i vlastní účet na sociální síti Facebook.

"Nemám si s kým povídat, není tu nikdo, kdo by mě podpořil a jsem z toho smutný a osamocený. Nevím co dělat. A potom si myslím, že mě ta samota vede k dalším problémům," stojí v jeho komentáři z ledna 2005, kdy navštěvoval internátní školu.

Farouk se ve svých statusech i reakcích jeví jako silně věřící mladík, který hledá místo v životě. Jednou neví, jak se zachovat ke svým rodičům, kteří zcela nedodržují předepsaný jídelníček a porušují tak muslimské předpisy, po druhé se trápí otázkou partnerských vztahů, jež mu víra komplikuje.

Z atentátníkových příspěvků lze také poznat jeho velkou oddanost islámu a začínající inklinaci k radikálnější podobě.

"Prorok řekl, že náboženství je jednoduchá cesta a každý, kdo se snaží si ji ztížit nebude jednou moci pokračovat," napsal Farouk1986 před čtyřmi lety a dodal: "Takže neustále odpočívám, ale někdy odbočím, a když se začnu snažit (např. učit se korán nazpaměť), jsem z toho všeho unavený. Jak se má člověk dobrat správné rovnováhy?"

Z dostupných informací vyplývá, že Umar navštívil v létě 2005 Jemen, kde se zúčastnil tříměsíčního "arabského kurzu". Jemenská ambasáda v pondělí potvrdila, že jeho poslední návštěva této země se udála v období srpen až prosinec tohoto roku, kdy sem přijel studovat arabštinu do jazykové školy, což potvrdil i sám institut.

Po prostudování Umarových příspěvků a také následujících reakcí na ně tak vyvstává důležitá otázka: Jak moc se zastánci radikálního islamismu, respektive sympatizanti a členové teroristické organizace Al-Káida, podíleli prostřednictvím internetu na formování mladíkova životního postoje, který vyvrcholil teroristickám činem.

 

Právě se děje

Další zprávy