Teror v Iráku je zpět, 112 mrtvých. Rozhoduje se o ropě

Martin Novák Martin Novák
8. 12. 2009 11:32
V úterý otřásla Bagdádem série silných výbuchů. Velmi špatná zpráva pro Baracka Obamu
Bomby explodovaly na několika místech Bagdádu.
Bomby explodovaly na několika místech Bagdádu. | Foto: Reuters

Bagdád - Nejméně 112 mrtvých a skoro dvě stovky zraněných si vyžádala série teroristických útoků v irácké metropoli.

Podle policie městem otřáslo pět velkých explozí. Bomby byly ukryté v automobilech. Explodovaly před budovou soudu, univerzitou a v obchodní čtvrti v centru města.

Jde o nejhorší sérii atentátů od 25.října, kdy v metropoli zahynulo 155 lidí.

Útoky následovaly po včerejším výbuchu před školou v bagdádské čtvrti Sadr. Při atentátu zahynulo sedm školáků ve věku šesti až dvanácti let. Policisté však později oznámili, že zřejmě šlo o nezamýšlenou explozi tajného skladu munice v blízkosti školní budovy.

Teror se vrací po několika klidnějších týdnech. Sebevražedných atentátů a přestřelek letos v Iráku oproti předchozím letům ubylo, ale od včerejška se situace - alespoň v Bagdádu - opět zhoršuje.

Foto: Aktuálně.cz

V listopadu přišlo o život násilně 88 Iráčanů, což je nejméně od americké invaze v březnu 2003. V posledních měsících také v Bagdádu a jiných městech otevřelo mnoho kaváren a restaurací, strach z terorismu začal ustupovat.

V centru Bagdádu se na řece Tigris dokonce uskutečnil závod v jízdě na člunech. Po téměř úplném zničení a následné rekonstrukci otevřela také bagdádská zoologická zahrada.

Irácký parlament v neděli přijal po dlouhém vyjednávání nový volební zákon, který umožní uspořádat volby 6.března příštího roku.

Spory panovaly mezi sunnitskými a šíitskými muslimy o počet poslanců, volených v jednotlivých provinciích. Po volbách by se měli začít stahovat ze země američtí vojáci.

Včerejší výbuch ve škole si vyžádal sedm obětí.
Včerejší výbuch ve škole si vyžádal sedm obětí. | Foto: Reuters

Zhoršení situace v Iráku přichází pro amerického prezidenta Baracka Obamu v "nejméně vhodnou chvíli". Posílá totiž 30 tisíc dalších vojáků do Afghánistánu a má problém americkou veřejnost přesvědčit, že pokračování tamní války je nutné.

Do konce srpna příštího roku chce Obama snížit kontingent v Iráku ze současných přibližně 142 tisíc vojáků na maximálně 50 tisíc. Na základě irácko-americké smlouvy by měl poslední americký voják opustit zemi do konce roku 2011.

Irácká vláda trvá na tom, že bezpečnost v zemi už bude schopna zajistit sama. V současné době se kabinet chystá uzavřít dlouho očekávané smlouvy na těžbu a vývoz ropy se zahraničními společnostmi.

Foto: Reuters

Právě v těchto dnech se představitelé těžařských firem sjíždějí do Bagdádu. 

Irácké ministerstvo ropného průmyslu už uzavřely kontrakty na těžbu „černého zlata" z naleziště Rumajlá na jihu země s britskou firmou BP a čínskou CNPC. Nyní vyjednávají o smlouvách také italská ENI a společnost Exxon Mobil. Zájem má i japonská Nippon Oil.

Cílem je zvýšit export ropy a tím získat více peněz na obnovu země. Irák má třetí největší prokázané zásoby ropy na světě, ale produkci a vývoz komplikuje zastaralá technika a také útoky a sabotáže na ropovodech.

 

Právě se děje

Další zprávy