Teherán: tvrdé střety mezi policií a demonstranty

hp
7. 12. 2009 10:52
Írán si dnes připomíná 56 let od zabití tří studentů

Teherán - Iránská policie vyzbrojená obušky a slzným plynem se dnes ráno v centru íránského hlavního města střetla s demonstranty, kteří skandovali protivládní hesla. Informovala o tom agentura Reuters na základě výpovědi tamějších svědků.

"Policie použila obušky, aby demonstranty rozehnala. Lidé, kteří vykřikovali protivládní hesla, se shromáždili na náměstí Ferdowsi," informoval agenturu jeden ze svědků událostí.

"Policisté vypálili na demonstranty slzný plyn na náměstí Valí Asr v centru města. Došlo ke střetům mezi policisty a protestujícími lidmi," oznámil další svědek.

Podle internetových stránek reformistů policie zatkla před Teheránskou univerzitou nejméně dvě ženy, které měly na sobě zelené stuhy značící podporu opozičnímu vůdci Mirhosseinu Mousavimu.

Jak napsali reformisté na svém webu, vedení země navíc vyřadilo z provozu mobilní síť v centru Teheránu, aby zabránilo opozičním demonstrantům vzájemně se domlouvat pomocí telefonů.

Agentura Reuters ovšem zatím nebyla schopna ověřit výpovědi svědků z nezávislých zdrojů. Íránská vláda totiž zakázala všem zahraničním novinářům opustit od 7. do 9. prosince své kanceláře.

Írán si dnes připomíná 56 let od zabití tří studentů za vlády bývalého šáha. Někteří reformisté vyzvali na svých internetových stránkách obyvatele k tomu, aby se sešli u kampusu Teheránské univerzity, kde se bude demonstrace konat.

Další svědci už ovšem ráno vypověděli, že policie univerzitní kampus obsadila, aby případným protestům opozice zabránila.

Policie a Revoluční garda už předem opozici varovaly, aby se vyhnula demonstracím na dnešní Den studentů, které by se pokusily oživit protivládní protesty. Bezpečnostní složky země zároveň prohlásily, že jakékoli nelegálně konané shromáždění bude tvrdě potlačeno.

Nepokoje v Íránu propukly po 12. červnu, kdy velká část Íránců neuznala vítězství Mahmúda Ahmadínežáda v prezidentských volbách.

 

Právě se děje

Další zprávy