Teherán zabavil Ebadíové Nobelovu cenu za mír

Lucie Kalivodová
27. 11. 2009 13:00
Medaile a doprovodný diplom, které právnička získala v roce 2003, zmizely zhruba před třemi týdny z její bankovní schránky
Širín Ebadíová
Širín Ebadíová | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Teherán - Íránská bojovnice za lidská práva a právnička Širín Ebadíová tvrdí, že jí představitelé Íránu zkonfiskovali Nobelovu cenu za mír. Írán však tuto informaci v nově zveřejněném prohlášení popřel.

"Jsme překvapeni, že norští představitelé zaujali takto tendenční postoj a s ukvapeným stanoviskem ignorují zákony a pravidla, která respektují všichni," řekl podle agentury Reuters mluvčí íránského ministra zahraničí.

Medaile a doprovodný diplom, které právnička získala v roce 2003, zmizely zhruba před třemi týdny z její bankovní schránky v Teheránu. Norské ministerstvo zahraničí označilo čin za šokující a reagovalo na to prohlášením, ve kterém proti kroku Íránu protestovalo.

"Takový čin nás šokoval. Nemůžeme uvěřit, že se to stalo," řekl norský ministr zahraničí Jonas Gahr Stoere. Podle Norů je to poprvé, co byla Nobelova cena zabavena národní vládou.

Země proto předala Íránu v této souvislosti protestní nótu. Norové se navíc ohrazují vůči způsobu, jakým Íránci zacházejí s manželem Ebadíové, který byl v Teheránu pronásledován a zbit.

Ebadíová potvrdila, že je její rodina dlouhodobě vystavována ze strany vlády velkému tlaku. Bojovnice za lidská práva kritizovala nedávné íránské volby a následný zásah policejních složek proti protestujícím.

Foto: Reuters

Už v loňském roce uzavřely íránské úřady kancelář Ebadíové v Teheránu a kromě toho jí a jejímu manželovi zmrazily bankovní účty kvůli tomu, že údajně dluží na daních, a zakázaly jim vycestovat do zahraničí.

Podle zpravodajského serveru BBC však Ebadíová opustila zemi před červnovými volbami kvůli konferenci a doposud se nevrátila.

"Vrátím se, až to bude moje země potřebovat," řekla s tím, že ani výhružné zprávy, které dostává, ji neodradí.

O Nobelově ceně za mír rozhoduje norská komise, ostatní laureáty volí Švédsko. Širín Ebadíová získala Nobelovu cenu za mír v roce 2003 za přínos rozvoji demokracie a boji za lidská práva, zvláště pak za práva žen a dětí v Íránu. Ebadíová byla první ženou v Íránu, která získala titul soudkyně. Tuto práci však musela po revoluci v roce 1979 opustit.

 

Právě se děje

Další zprávy