Írán slibuje posílat obohacený uran do zahraničí

ČTK ČTK
24. 11. 2009 9:29
Výměnou žádá hodnotné palivo pro svůj výzkumný reaktor
Jaderné zařízení u Komu
Jaderné zařízení u Komu | Foto: Reuters

Teherán - Írán je připraven posílat svůj málo obohacený uran do zahraničí, pokud mu bude zaručeno, že výměnou dostane hodnotné palivo pro svůj výzkumný reaktor.

Uvedlo to dnes podle agentury Reuters íránské ministerstvo zahraničí.

"Nikdo v Íránu nikdy neřekl, že jsme proti posílání uranu obohaceného na 3,5 procenta do zahraničí," uvedl mluvčí úřadu. Na tiskové konferenci však zdůraznil, že k podobnému kroku Írán musí mít stoprocentní garanci, že obdrží palivo obohacené na 20 procent.

Rusko, USA a Francie v říjnu navrhly, aby Írán vyvezl 75 procent svého slabě obohaceného uranu, nechal ho v Rusku obohatit na téměř 20 procent a Francie by pak z něj vyrobila palivo pro Írán. Teherán minulý týden na nabídku nepřistoupil.

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Muhammad Baradej nicméně poté vyjádřil naději, že Írán do konce roku přece jen nabídku přijme.

Smyslem zmíněného plánu světových mocností je očistit Írán od podezření, že uran obohacuje ne kvůli jaderné energetice, jak tvrdí, ale ve snaze získat materiál potřebný k výrobě atomové bomby. Odčerpání velkého množství íránských zásob obohaceného uranu by vývoj bomby přinejmenším zpomalilo.

Foto: Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy