Gilad Šalit, nejznámější voják Izraele, se vrátí domů

Martin Novák Martin Novák
23. 11. 2009 16:07
Unesený Izraelec byl držen tři roky v Gaze, Izrael jej vymění za vězně z Palestiny
Gilad Šalit.
Gilad Šalit. | Foto: Reuters

Jeruzalém - Po více než třech letech se zřejmě izraelský voják Gilad Šalit vrátí domů. Palestinské hnutí Hamas ho zajalo na izraelské straně hranice s Gazou 25.června 2006 a dodnes drží na neznámém místě v pásmu.

Izraelská média oznámila, že obě strany jsou velmi blízko uzavření dohody. Hamas pustí dvaadvacetiletého Šalita a výměnou dostane možní více než 400 Palestinců, vězněných v Izraeli.

"Případ Šalit se blíží k závěru," cituje agentura Reuters zdroj blízký izraelské vládě. Voják by se prý mohl dostat na svobodu ještě do konce tohoto týdne.

Dohodě dlouho bránily požadavky obou stran. Izrael měl výhrady k některým jménům na seznamu, protože jejich propuštění na svobodu prý znamená bezpečnostní riziko.

O blížící se výměně svědčí i fakt, že rodiče Gilada Šalita přijeli do Jeruzaléma a setkali se s některými ministry. Ne všichni členové kabinetu jsou výměně nakloněni, napsal list Jerusalem Post.

Izraelská armáda v roce 2006 zaútočila na Gazu.
Izraelská armáda v roce 2006 zaútočila na Gazu. | Foto: Reuters

Jak bude výměna provedena? Zatímco Izrael začne pouštět vězně, Hamas přepraví uneseného vojáka do Egypta. Odtud pak poletí domů.

Po Šalitově zajetí izraelská armáda vpadla do Gazy, ale vojáka se jí najít nepodařilo. V září letošního roku předal Hamas Izraelcům video, na kterém voják hovořil do kamery. Zdál se být fyzicky i psychicky v pořádku, přestože během únosu mu členové ozbrojeného komanda zřejmě zlomili ruku.

Výměnou za videozáznam Izraelci propustili z vězení dvacet palestinských žen.

Mezi Palestinci, kteří mají být propuštěni, je i vlivný člen hnutí Fatáh Marván Barghútí. Ten patřil k vůdčím postavám druhé palestinské intifády, která vypukla na konci roku 2000.

 

Právě se děje

Další zprávy