Válka v Arábii: Írán jemenské rebely prý nepodporuje

Naďa Straková
12. 11. 2009 17:00
Íránské ministersto zahraničí prohlašuje, že v regionu usiluje o stabilitu
Saúdské vojsko míří k jemenským hranicím, přes které se infiltrovali tamní rebelové Al-Húthí.
Saúdské vojsko míří k jemenským hranicím, přes které se infiltrovali tamní rebelové Al-Húthí. | Foto: Reuters

Sana'a - Až do teď jemenská vláda tvrdila, že íránská vláda podporuje tamní šíitské rebely na severu země.

Jenže ve středu Írán oficiálně oznámil, že povstalcům nedodává zbraně ani finance. Íránský ministr zahraničí Manúčehr Mottakí na tiskové konferenci prohlásil, že pro Teherán je naopak klíčová stabilita tohoto regionu.

Jemenská vláda prezidenta Aliho Abdulla Sáliha už od roku 2004 s menšími přestávkami bojuje na severu země s tamními povstalci.

Minulý týden se do konfliktu zapojila i saúdskoarabská vláda, která na území obsazené vzbouřenci vyslala letadla F-15 a Tornado.

Mottakí ale jedním dechem varoval před důsledky tohoto otevřeně ozbrojeného konfliktu.

Jemenská armáda zesílila útoky proti povstalcům. Boje těžce zasáhly civilní obyvatelstvo i zdravotnická zařízení. Stovky tisíc osob opustily své domovy a humanitární pomoc byla přerušena. Mnoho dětí mezi uprchlíky trpí podvýživou.
Jemenská armáda zesílila útoky proti povstalcům. Boje těžce zasáhly civilní obyvatelstvo i zdravotnická zařízení. Stovky tisíc osob opustily své domovy a humanitární pomoc byla přerušena. Mnoho dětí mezi uprchlíky trpí podvýživou. | Foto: Reuters
Válka v Arábii:
Úsvit další humanitární katastrofy na obzoru, svět mlčí

"Varujeme (jemenskou vládu), že finanční podpora a dodávky zbraní těmto radikálním skupinám a také potlačování lidí žijících v tomto regionu bude mít nedozírné následky," prohlásil na středeční tiskové konferenci Mottakí s narážkou na odnož saúdského sunnitského islámu, obecně známého pod názvem wahhábismus, který do Jemenu podle mnohých čím dál více proniká.

Íránská vláda je podle Mottakího ochotna Jemenu poskytnout pomoc.

Prezident Ali Abdullah Sálih, neboli sjednocovatel země, vládne v Jemenu od roku 1990.
Prezident Ali Abdullah Sálih, neboli sjednocovatel země, vládne v Jemenu od roku 1990. | Foto: Reuters

"Írán je připraven s jemenskou vládou aktivně spolupracovat za účelem udržení bezpečného a stabilního regionu," dodal šéf íránské diplomacie.

Nejde o náboženství

Rebelové, kterým se souhrnně říká Húthíové, si stěžují na ekonomickou, politickou a náboženskou marginalizaci ze strany centrální vlády. Húthíové se hlásí k šíitské sektě zaídíů, jejichž imámové vládli severnímu Jemenu až do roku 1962, a tvoří asi třetinu jemenské populace. Zbytek země vyznává sunnitský islám.

Prezident Sálih, sám zaídí, až do teď tvrdil, že kromě Íránu vzbouřence podporuje libanonské radikální šíitské hnutí Hizballáh. Ani jedno se vládě zatím nepodařilo prokázat.

Zadržený povstalec Al-Húthí. Nápis na jeho tričku znamená Smrt Americe, smrt Izraeli, smrt Židům, vítězství Islámu.
Zadržený povstalec Al-Húthí. Nápis na jeho tričku znamená Smrt Americe, smrt Izraeli, smrt Židům, vítězství Islámu. | Foto: Reuters
Válka v Arábii:
Saúdské letectvo bombarduje Jemen

Tento týden ale vydala prohlášení, že konflikt mezi ní a rebely není náboženského charakteru.

"Náš stát nemá se šíitskou vírou žádný problém a jako jiné odnože islámu je také plně respektuje," cituje agentura Reuters zaměstnance jemenského ministerstva zahraničí.

"Konflikt s teroristickými elementy nevychází z jejich víry, ale z toho, že jsou to povstalci, kteří porušují zákon," dodal.

Analytikové už nyní varují, že nevyřešení konfliktu může vést k radikalizaci tamních obyvatel.

 

Právě se děje

Další zprávy