Jen jedinou věc si mozek pamatuje déle než vůni: smrad

jem
6. 11. 2009 15:00
Vědci přišli na to, proč pachy vyvolávají nejsilnější vzpomínky z dětství
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Tel Aviv - Nic nevyvolá tak intenzivní vzpomínku jako například zápach školní kuchyně či nemocniční dezinfekce. Izraelští vědci přišli na to, že se lidem čichové vjemy vrývají do paměti důkladněji než podněty ostatních smyslů.

Jde o to, že pokud je nějaký zážitek spojený s čichovým vjemem, mozek uloží vzpomínku jiným způsobem. Tato vzpomínka je pak intenzivnější a my jsme schopni si ji vybavit i po velmi dlouhé době. To vysvětluje, že si po celé roky pamatujeme vůni nějaké osoby, ale už si nejsme schopni vybavit, jak vypadala.

To, že jsou čichové vzpomínky silnější než ostatní, je již delší dobu obecně známo. Nová studie, ale ukazuje, že jsou vzpomínky spojené s vůní či zápachem rovněž daleko více spojeny s emočními zážitky.

V magazínu Current Biology byly publikovány výsledky pokusu s šestnácti dobrovolníky, na nichž bylo testováno, jak vznikají spojení mezi čichovou a zrakovou vzpomínkou. Každému z dobrovolníků byly postupně ukázány obrázky hrušky a houby. Při sledování obrázku dobrovolníci současně čichali vůně vyobrazených věcí. Po devadesáti minutách jim byly ukázány stejné obrázky, ale vůně byly vyměněny.

Zápach jen tak nezapomeneme

Po týdnu vědci zkoumali, kterou z asociací si dobrovolníci zapamatovali více. Pomocí magnetické rezonance zjistili, že když si dobrovolníci přičichli ke stejnému zápachu jako před týdnem, probudilo to oblast mozku zvanou hippocampus ke "zvláštní" aktivitě a vyvolalo silnou asociaci s obrázkem, který byl se zápachem spojen prvně. Obdobně to funguje s příjemnou vůní, ale nepříjemný zápach se nám do paměti vryje mnohem silněji, zjistili vědci.

Jeden z autorů výzkumu Dr. Yeshurun vysvětluje, že fakt, že mozek tvoří silnější vzpomínky, cítíme-li zápach, je z hlediska evoluce logické, pomáhá nám to vyvarovat se nebezpečí. Pomocí čichu jsme v dávných dobách poznávali jedovaté rostliny, zkaženou potravu, nebo cítili nepřátelé.

 

Právě se děje

Další zprávy