Válka v Arábii. Saúdské letectvo bombarduje Jemen

6. 11. 2009 14:30
Saúdská vláda nebude váhat použít jakýchkoli prostředků proti šíitským povstalcům
Zabavené zbraně vzbouřenců. Smrt Americe, smrt Izraeli, smrt Židům, vítězství Islámu, píše se na nich.
Zabavené zbraně vzbouřenců. Smrt Americe, smrt Izraeli, smrt Židům, vítězství Islámu, píše se na nich. | Foto: Reuters

Sa'ada - Několikaměsíční otevřené boje v hornaté provincii Sa'ada na severu Jemenu neutichají. Ba naopak, do konfliktu tamních šíitských povstalců proti vládním jednotkám se nyní přimíchala i saúdskoarabská armáda a boje se vyeskalovaly.

Saúdská vláda v pátek prohlásila, že v bojích proti jemenským rebelům, kteří se měli infiltrovat přes hranici na jejich území, přitvrdí. Rijád tím potvrdil letecké útoky, které proti šíitským rebelům před několika dny zahájil. Saúdové Jemence bombardují letadly F-15 a Tornado.

"Vstup ozbrojených povstalců na území Saúdské Arábie, agrese proti našim pohraničníkům... a přítomnost (povstalců) na našem území je narušení suverenity našeho království a dává nám právo přijmout jakákoli opatření na ukončení této ilegální přítomnosti na našem území," cituje saúdskoarabská tisková agentura SPA vládní zdroj.

Foto: Aktuálně.cz

Dodává také, že operace budou pokračovat, dokud se z území Saúdské Arábie rebelové nestáhnou. Vláda prý nebude proti nim váhat "použít jakýchkoli obranných prostředků", píše se na stránkách SPA. K hranici v současné chvíli míří saúdskoarabská pěchota.

Letitý konflikt

V hornaté severní části Jemenu Sa'ada, v blízkosti saúdských hranic, otevřené boje tamních šíitských povstalců proti vládním jednotkám vypukly letos v červenci. Předcházely jim ale konflikty táhnoucí se až do roku 2004, kdy povstalci proti vládě pod vedením vzbouřeného klerika Abdulmálika al-Húthího poprvé spustili ozbrojenou palbu.

Provincie Sa'ada patří mezi nejméně rozvinuté části země a tamní vzbouřenci se hlásí k šíitské sektě zaídíů, jejichž imámové vládli severnímu Jemenu až do roku 1962. Tvrdí, že bojují za větší nezávislost této části země.

Také si stěžují na nedostatek vládních peněz potřebných na rozvoj infrastruktury, náboženskou diskriminaci a vojenskou agresi. Nezamlouvá se jim ani spojenectví jemenské vlády se Spojenými státy americkými.

Do boje proti vládě prezidenta Aliho Abdulláha Sáliha stoupenci al-Húthího.

"Mezi vzbouřenými jsou i příslušníci některých tamních kmenů, kteří jsou se současnou vládou také nespokojeni," řekl Aktuálně.cz editor jemenského deníku Yemen Post Hakim Almasmari.

Ve čtvrtek na šíitské vzbouřence, kteří obsadili podle saúdské vlády část jejich území, zaútočilo letectvo. Při útoku přišlo o život asi 40 rebelů.

Šíitští rebelové měli podle středečního vyjádření saúdské vlády zabít na území saúdského království jednoho pohraničníka. Jedenáct vojáků bylo při konfliktu zraněno.

Město Sa'ada patřilo k nejkrásnějším městům v Jemenu. Na obrázku po útocích jemenských leteckých jednotek.
Město Sa'ada patřilo k nejkrásnějším městům v Jemenu. Na obrázku po útocích jemenských leteckých jednotek. | Foto: Aktuálně.cz

Katarská televize Al Džazíra cituje mluvčího Húthiů, který tvrdí, že saúdská letadla bombardovala šest jemenských komunit.

Kromě povstání na severu jemenská vláda v posledních měsících čelí separatistickým náladám na jihu země a rostoucím únosům a útokům ze strany Al-Káidy.

Nervózní Saúdové

Nestabilního souseda saúdskou vládu znervózňuje. Obává se, že by se přes hranice, které jsou 1500 km dlouhé a těžko uhlídatelné, mohli infiltrovat radikální extremisté převážně z řad Al-Káidy.

Jeden z nich se letos v srpnu pokusil v Saúdské Arábii zaútočit na náměstka ministra vnitra Muhammada bin Najífa. Rijád se obává, že Al-Káidovci v Jemenu by se mohli pokusit o svržení saúdské královské rodiny, která je spojencem Spojených států amerických.

Vzbouření Húthiové jemenskou vládu obviňují ze spolupráce se saúdskou armádou. To však Sana'a podle Al Džazíry rezolutně popírá.

Kvůli konfliktu opustilo své domovy na 150 tisíc lidí, kteří z velké části nemají kam jít a nedostává se jim žádné pomoci. Všechny silnice jsou blokovány armádou a do regionu nemají přístup novináři ani humanitární pracovníci.

Otevřené boje v Jemenu se znepokojením sleduje i americká vláda. Americký prezident Barack Obama před časem prohlásil, že "stabilní Jemen je pro Spojené státy i celý region klíčový". Slíbil také další pomoc při boji proti teroristům a na reformy a rozvoj země.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy