Írán a Izrael spolu tajně jednaly o jaderných zbraních

Roman Gazdík
22. 10. 2009 12:07
Podle listu Haarec šlo o vůbec první přímé jednání od roku 1979

Káhira - Zástupci Izraele a Íránu se v září tajně sešli, aby spolu diskutovali iniciativu na vytvoření bezjaderné zóny na Blízkém východě. Informoval o tom australský deník The Age.

Podle izraelského listu Haarec se jedná o první známé jednání představitelů obou zemí od roku 1979, kdy v Íránu zvítězila islámská revoluce.

Setkání se uskutečnila v Káhiře v rámci panelových diskuzí Mezinárodní komise pro nešíření jaderných zbraní a jaderné odzbrojení (ICNND), která je iniciativou australského premiéra Kevina Rudda. Účastnily se jich také státy Arabské ligy a evropští a američtí diplomaté.

Za Izrael byla v Káhiře přítomna ředitelka pro politiku a zbrojní záležitosti Izraelské komise pro atomovou energii Meirav Zafaryová-Odizová, za Írán jeho zástupce u Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Alí Ašghar Soltaníja. V místnosti byl i bývalý izraelský ministr zahraničních věcí Šlomo Ben-Ami, který zasedá ve výboru poradců ICNND.

Izraelští a íránští zástupci nejednali o samotě, 29. a 30. září spolu však podle Haarecu několikrát diskutovali o jaderných programech obou zemí.

Satelitní snímky zařízení nedaleko města Kom, ve kterém se chystá Írán obohacovat uran.
Satelitní snímky zařízení nedaleko města Kom, ve kterém se chystá Írán obohacovat uran. | Foto: Reuters

Západní státy obviňují Írán, že se pokouší vyrobit jadernou bombu, ten tvrdí, že je jeho program určen pouze na mírové účely. Jaderný arzenál Izraele, který na rozdíl od Íránu není právně vázán Smlouvou o nešíření jaderných zbraní z roku 1970, se odhaduje na 100 až 400 hlavic. Tel Aviv však jeho existenci nikdy oficiálně nepřiznal.

I v Káhiře se Soltaníja Zafaryové-Odizové podle svědků přímo zeptal: „Máte, nebo nemáte jaderné zbraně?" Izraelka se prý usmála, ale neodpověděla.

ICNND se zabývá třemi tématy - využitím jaderné energie pro mírové účely, vyhlášením Blízkého východu za oblast bez jaderných zbraní a snahou o nešíření jaderných zbraní v tomto regionu. O každém z témat se vedla v Káhiře panelová diskuse.

Izrael uzavřel se dvěma svými sousedy mír. Obyvatelstvo v Jordánsku a Egyptě je však k němu dle průzkumů ještě nepřátelštější než jinde v arabském světě
Izrael uzavřel se dvěma svými sousedy mír. Obyvatelstvo v Jordánsku a Egyptě je však k němu dle průzkumů ještě nepřátelštější než jinde v arabském světě | Foto: Reuters

Podle Haarecu Soltaníja při setkání prohlásil, že Izrael nerozumí íránské mentalitě a ideologii a že Írán nemá v úmyslu Izraelce ohrožovat. Teheránský režim údajně nemá nic proti Židům, ale pouze proti sionistické ideologii (tedy ustavení židovského státu na palestinské půdě - pozn. red.). Íránské rakety jsou podle něj pouze na obranné účely a nemají za cíl ohrozit Izrael.

Naopak Zafaryová-Odizová se dle deníku snažila vysvětlit pozici Izraele obklopeného nepřátelskými státy i jeho ochotu uvažovat v budoucnu o Blízkém východu jako o zóně bez jaderných zbraní. Předtím, než je však možné k takovým jednáním přistoupit, je podle ní nutné uzavřít mírové dohody mezi Izraelem a ostatními státy regionu.

Zatímco izraelští diplomaté anonymně jednání v Káhiře potvrdili, Íránci jej veřejně popřeli.

 

Právě se děje

Další zprávy