Dolar umírá. Svrhnou ho ropné státy z trůnu?

Martin Novák Martin Novák
6. 10. 2009 15:00
Podle obvykle dobře informovaného deníku Independent jednají Čína, Rusko, Francie a arabské země o dalekosáhlých změnách
Foto: Reuters

* Hlavním iniciátorem nahrazení dolaru je Čína * Ropní producenti se obávají klesajícího, nestabilního dolaru * Nahrazení dolaru při obchodech s ropou prý nebude dříve než v roce 2018

Londýn - Blíží se konec výsadního postavení amerického dolaru jako hlavní světové měny?

Pokud je přesná a pravdivá informace britského deníku Independent, tak odpověď by zřejmě měla znít ano.

List totiž zveřejnil článek zkušeného reportéra a znalce Blízkého východu Roberta Fiska, z něhož vyplývá, že ropné státy Perského zálivu, Čína, Rusko, Francie a Brazílie vedou tajná jednání o nahrazení dolaru coby měny používané při obchodování s ropou.

Koš měn už za devět let?

Ke změně by mělo dojít kolem roku 2018 a platidlem má být takzvaný koš měn, ve kterém by byly euro, japonský jen, čínský jüan, zlato a budoucí společná měna čtyř arabských zemí bohatých na ropu: Saúdské Arábie, Spojených arabských emirátů, Kuvajtu a Kataru.

Dolary. Ilustrační snímek.
Dolary. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Fisk je dlouholetým reportérem v oblasti a má exkluzivní kontakty na vlivné osobnosti v řadě blízkovýchodních zemí. Proto jeho informace působí věrohodně a cena americké lehké ropy na to okamžitě reagovala vzestupem o 36 centů na téměř 71 dolarů za barel. Současně dolar mírně poklesl k euru o 0,3 procenta.

Jednání by potvrzovala dřívější spekulace o tom, že dolar ztrácí svoji dominantní pozici a svět vstupuje do nové éry. Rozhovorů se měli účastnit ministři financí a guvernéři centrálních bank uvedených zemí.

Nervozita z dolaru

"Domnívám se, že státy vyvážející ropu určitě o něčem podobném uvažují. I když těžko říci, jak daleko v tom postoupili. Jsou nervózní z toho, že dolar oslabuje, některé prognózy předpovídají ještě výraznější pád dolaru. A ropní producenti se samozřejmě touží opřít při obchodech o stabilní měnu," řekl Aktuálně.cz analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Foto: Reuters

Podle něj by nahrazení dolaru košem měn při ropných transakcích mělo velmi negativní dopad na americkou i globální ekonomiku. Tedy i na českou.

"Dolar by dál výrazně oslabil, americká ekonomika by ještě víc utrpěla. Dnes si centrální banky mnoha zemí drží dolarové rezervy hlavně kvůli tomu, že s americkou měnou stále obchoduje právě ropa," soudí Hatlapatka.

Reportér Independentu Robert Fisk tvrdí, že mezi hlavními "tahouny" myšlenky na nahrazení dolaru je Čína. Ta je stále aktivnější na ropném trhu kvůli své zvyšující se spotřebě. V posledních letech vyjednala velké kontrakty na těžbu a dovoz ropy v Libyi, Súdánu, Íránu, Iráku, Saúdské Arábii a dalších zemích.

"Tyto plány zcela změní tvář mezinárodních finančních transakcí. Amerika a Británie mají důvod k obavám," cituje Independent nejmenovaného čínského bankéře.

Nicméně guvernér saúdské centrální banky řekl agentuře Reuters, že informace zveřejněné Independentem jsou "nepřesné." Náměstek ruského ministra financí prohlásil, že o podobném jednání neví. Alžírské ministerstvo financí uvedlo, že zatím není důvod k nahrazování dolaru (Alžírsko patří mezi největší vývozce ropy).

Otázkou je, nakolik jsou podobná vyjádření pravdivá či zda jde jen o snahu vyhnout se veřejným diskusím na toto téma.

Foto: Reuters

Vytěsnit dolar z obchodování se svojí ropou se z politických důvodů snaží Írán, v minulosti se pokoušel o něco podobného irácký prezident Saddám Husajn. Dolar chtěl nahradit eurem.

Čínská centrální banka už v červnu vyzvala svět k vytvoření mezinárodní rezervní měny, jež by omezila nadvládu dolaru.

Podle Číňanů totiž právě mezinárodní dominance dolaru má velký podíl na současné finanční krizi. "Mezinárodní měnový systém ovládaný jednou suverénní měnou znásobil rizika a přispěl k rozšíření krize," uvedla banka ve své výroční zprávě.

Čína má nejvyšší devizové rezervy na světě a investuje je především do amerických státních dluhopisů. Oslabováním dolaru ale  klesá hodnota investic do těchto cenných papírů.

 

Právě se děje

Další zprávy