Irák zažil nejkrvavější letošní den. 95 obětí v Bagdádu

Zahraničí Zahraničí
19. 8. 2009 18:10
Počet útoků v Iráku v poslední době roste

Bagdád - Nejméně 95 lidí zahynulo a 536 bylo zraněno při sérii šesti koordinovaných explozí, ke kterým došlo v hlavním iráckém městě Bagdádu.

Jedná se o nejkrvavější letošní útok v zemi.

Podle agentury Reuters útočili teroristé bombami a minometnými střelami. K jedné explozi auta naloženého výbušninami došlo na okraji bedlivě střežené Zelené zóny před budovou iráckého ministerstva zahraničí. Na místě je nyní hluboký kráter. Další bomba vybuchla u ministerstva financí.

Do Zelené zóny, kde jsou vládní budovy a diplomatická zastupitelství, dopadly minometné granáty.

"Skla oken ministerstva zahraničí se roztříštila a zabila lidi uvnitř. Mezi mrtvými jsem viděla zaměstnance ministerstva, novináře a pracovníky ostrahy," řekla Reuters jedna viditelně rozrušená zaměstnankyně ministerstva jménem Asia.

V minulém roce počet útoků iráckých povstalců výrazně poklesl, v poslední době však opět stoupá. Podle pozorovatelů se snaží irácké povstání nabrat druhý dech poté, co se američtí vojáci na konci června stáhli z měst a vesnic se na své základny.

Vrchní velitel vojsk USA v zemi, generál Ray Odierno, v pondělí oznámil, že by se Američané - pokud by o to Iráčané stáli - mohli vrátit k patrolování na severu země, kde hrozí sektářské konflikty mezi Kurdy a Araby.

BBC označila nynější útoky v Bagdádu za "první koordinované akce" od doby, kdy se Američané z měst stáhli.

Irácké bezpečnostní síly údajně ve středu zmařily další útok výbušninami naloženými v autě. Podle bezpečnostního mluvčího pro Bagdád, generálmajora Kásima Músávího, byli zatčeni také dva členové Al-Káidy.

 

Právě se děje

Další zprávy