V Pákistánu zaživa uhořelo 6 křesťanů, znesvětili korán

Simona Holecová
1. 8. 2009 20:00
Rozlícený dav zabil čtyři ženy, muže a jedno dítě
Foto: Aktuálně.cz

Islámábád - Šest křesťanů, z toho čtyři ženy, jedno dítě a jednoho muže, v sobotu při nepokojích ve městě Gojra v centrálním Pákistánu upálil zaživa rozzuřený dav.

Zprávu už světovým agenturám potvrdila policie provincie Pandžáb, kde se útok odehrál. Agentura Reuters uvedla, že důvodem masakru mělo být znesvěcení koránu.

Je ovšem sporné, zda k znesvěcení skutečně došlo. "Z prvních zpráv vyšetřovatelů se zdá, že někdo roznesl fámu, která se stala roznětkou k rozpoutání tohoto antisemitského útoku," řekl Rana Sanaullah, regionální ministr spravedlnosti, který má na starosti bezpečnost v oblasti Pandžábu.

Tenze mezi muslimskou majoritou a křesťany trvají v Gojře už dlouho dobu. V sobotu napětí eskalovalo a rozlícený dav v čele s náboženskými extremisty napadl křesťanskou čtvrť. Televizní záběry ukazují hořící domy, ulice plné ohořelého nábytku, zástupce obou komunit křičící na sebe navzájem.

Kvůli chaosu není jasné, jak se přesně incident odehrál. Není zřejmé, zda byla šestice osob cíleně upálena, nebo uhořela v některém z podpálených domů.

Podle DPA zničil dav dva kostely, zapálil asi 40 domů a dalších 100 vyplenil. Úřady vyzývají křesťany i muslimy, aby se upokojili, ministr vnitra už slíbil přísné vyšetření této tragédie.

Muslimové tvoří převážnou většinu pákistánské populace, minoritní náboženství - mezi nimi i křesťanství - tu vyznávají pouhá čtyři procenta z více než 170milionové populace.

 

Právě se děje

Další zprávy