Írán obvinil z vměšování i generálního tajemníka OSN

Martin Novák Martin Novák
23. 6. 2009 15:17
Protesty už mají svůj symbol, zastřelenou studentku
Íránci protestují v Istanbulu s fotografií zastřelené Nedy Agha-Soltaniové.
Íránci protestují v Istanbulu s fotografií zastřelené Nedy Agha-Soltaniové. | Foto: Reuters

* Rada dohlížitelů odmítla anulovat prezidentské volby * Úřady zakázaly pohřeb dívky, která byl při demonstracích zastřelena * Země EU zvažují, že vpustí zraněné demonstranty na své ambasády * Postup íránských úřadů kritizoval generální tajemník OSN Pan Ki-mun

Teherán - Íránští policisté a milicionáři známí jako basídžové už několik dní tvrdě pronásledují demonstranty v Teheránu.

Od minulého pondělí zemřely desítky lidí, stovky byly zraněny, téměř 500 osob policie zatkla.

Násilí proti demonstrantům v pondělí odsoudil generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

„(Generální tajemník) vyzývá úřady, aby respektovaly základní občanská a politická práva, zvláště svobodu vyjadřování, svobodu shromažďování a svobodu přístupu k informacím," stojí v prohlášení jeho kanceláře. „Vyzývá k okamžitému zastavení zatýkání, hrozeb a používání síly."

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun
Generální tajemník OSN Pan Ki-mun | Foto: Reuters

Jedná se o nezvykle tvrdé prohlášení. Šéf OSN do nynějška pouze mluvil o tom, že je třeba respektovat vůli íránských občanů.

Íránská vláda v reakci obvinila šéfa Spojených národů z vměšování se do vnitřních záležitostí země. Pan Ki-munovi se tak od Teheránu dostalo stejné kritiky jako USA, Velké Británii či Francii.

Írán už v pondělí vyhostil dva birtské diplomaty, Londýn v úterý reagoval recipročním krokem.

Demonstrace zatím nejsou odpůrcům prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda nic platné - Rada dohlížitelů odmítla anulovat prezidentské volby, ve kterých vyhrál. S odvoláním na státní televizi to dnes ráno uvedla agentura Reuters.

Smrt studentky obletěla svět

Ahmadínežádovi odpůrci už mají od soboty svoji hrdinku.

Studentku Nedu Agha-Soltaníovou, kterou neznámý muž zastřelil během sobotní demonstrace v Teheránu. Mnozí íránští blogeři ji na internetu považují za mučednici, jejíž smrt zažehne ještě větší nenávist a hněv vůči režimu.

Mladá dívka přijela do centra města se svým učitelem. Kulka ji zasáhla do hrudníku, když vystoupila z vozu. Její umírání a poslední vteřiny zachytil jeden z dalších demonstrantů kamerou ve svém mobilu.

Nahrávku pak jiný Íránec poslal svému íránskému kamarádovi, který žije v Nizozemsku. Ten ji začal šířit dál.

Záběry umírající dívky tak kolují po internetu a na televizních obrazovkách celého světa. Jméno Nedy Agha-Soltaníové skandují od neděle demonstranti v Teheránu i v jiných zemích při protestech před íránskými velvyslanectvími.

Zastřelené dívka studovala filozofii a bylo jí kolem dvaceti let.

Identita jejího vraha zůstává neznámá. Podle některých svědků byla smrtící rána vypálena ze střechy jedné z budov, podle jiných zdrojů muž střílel z vedlejší ulice.

Patrně se jednalo o příslušníka basídžů. Dobrovolnických oddílů militantů, kteří jsou loajální nejvyššímu vůdci ajatolláhovi Alímu Chamenenímu a fanaticky podporují prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda.

Úřady odmítly vydat rodině povolení k pohřbu, ostatky dívky byly uloženy do hrobu na jihu Teheránu v tichosti, urychleně a bez obřadu.

Íránské ministerstvo vnitra popřelo, že by policie dostala příkaz do demonstrantů střílet. Lékaři v nemocnicích údajně dostali nařízeno, aby policii hlásili příjem všech pacientů, zraněných při protestech.

Hrob Nedy Agha-Soltaniové.
Hrob Nedy Agha-Soltaniové. | Foto: Wikipedia

Není vyloučeno, že země Evropské unie otevřou svá velvyslanectví demonstrantům, kteří budou potřebovat ošetření či humanitární pomoc. Tuto možnost už naznačily Švédsko a Itálie.

Íránský chargé´d affaires v České republice byl v pondělí v Praze předvolán na ministerstvo zahraničí, kde mu byl tlumočen protest proti výrokům některých íránských představitelů.

Ti tvrdí, že země Evropské unie se vměšují do vnitřních záležitostí Íránu a podněcují protesty.

 

 

Právě se děje

Další zprávy