Země EU zvažují,že pustí zraněné Íránce na své ambasády

Martin Novák Martin Novák
22. 6. 2009 17:48
Íránský chargé´d affaires v České republice byl dnes v Praze předvolán na ministerstvo zahraničí
Zkrvavená ruka muže po sobotních protestech v Teheránu.
Zkrvavená ruka muže po sobotních protestech v Teheránu. | Foto: Reuters

* Opoziční vůdce Mír Hosejn Musáví vyzývá k dalším protestům * V centru Teheránu hlídkují tisíce policistů * Přibývá podezření o Ahmadínežádově volebním vítězství

Teherán - Vedení Islámských revolučních gard dnes vydalo prohlášení, ve kterém varuje, že další protesty tvrdě potlačí.

Gardy jsou elitní ozbrojenou složkou režimu, jejich zhruba 150 tisíc příslušníků je podřízeno přímo nejvyššímu vůdci ajatolláhovi Chameneímu. Na své internetové stránce gardisté protestujícím vzkázali, že jsou připraveni na "konfrontaci revolučními metodami."

Podle nejnovějších zpráv se dnes odpoledne znovu shromáždilo v Teheránu několik tisíc lidí, aby vyjádřili nesouhlas s průběhem a výsledky prezidentských voleb 12.června. Policie je rozehnala obušky a slzným plynem, nejméně osm osob zatkla.

Při sobotních  protestech lidé poprvé volali Smrt Chameneímu. Hněv se tak začíná obracet proti nejvyššímu duchovnímu vůdci, který v pátek ve svém proslovu podpořil Ahmadínežáda a odmítl teorii o zfalšování voleb.

Policisté v ulicích Teheránu.
Policisté v ulicích Teheránu. | Foto: Reuters

Chameneí také pohrozil, že další demonstrace budou tvrdě potlačeny, což se hned v sobotu stalo skutečností.

Po brutálním rozehnání demonstrace, které si vyžádalo nejméně třináct životů, byl v noci na dnešek v Teheránu klid.

Tisíce policistů a basídžů hlídkují v ulicích a rozhání jakékoliv větší seskupení lidí. Posílené kordony policistů hlídají státní televizi a rozhlas, které opozice viní ze lživého zpravodajství a ze zaujatosti ve prospěch Ahmadínežáda.

Novým symbolem odporu proti režimu se stala dívka Neda, zastřelená při sobotní demonstraci, na kterou přišla s otcem.

Stoupenci poraženého kandidáta Mirhosejna Músávího na pondělní demonstraci.
Stoupenci poraženého kandidáta Mirhosejna Músávího na pondělní demonstraci. | Foto: Reuters

Lékaři v nemocnicích údajně dostali nařízeno, aby policii hlásili příjem všech pacientů, zraněných při protestech. Není ale jasné, zda tento příkaz dodržují. Basídžové několik lidí zatkli tak, že je odvlekli z nemocnic, kde byli ošetřováni.

Není vyloučeno, že země Evropské unie otevřou svá velvyslanectví demonstrantům, kteří budou potřebovat ošetření. Tuto možnost už naznačily Švédsko a Irálie.

Íránský chargé´d affaires v České republice byl dnes v Praze předvolán na ministerstvo zahraničí, kde mu byl tlumočen protest proti výrokům některých íránských představitelů. Ti tvrdí, že země Evropské unie se vměšují do vnitřních záležitostí Íránu.

(Text pokračuje pod videem).

Odpůrci íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda oprášili v boji proti režimu třicet let starou taktiku, zavedenou v době revoluce proti šáhovi v roce 1979.

Vylézají ve městech na střechy domů a křičí dolů na ulice: "Barg Mar Diktator!" (Smrt diktátorovi). Podle svědků jsou volání hlavně ve večerních hodinách den ode dne hlasitější.

A policisté i příslušníci radikálních dobrovolnických bojůvek (tzv. basídžové) jsou z toho stále nervóznější.

Nejvyšší duchovní vůdce Íránu ajatolláh Alí Chameneí.
Nejvyšší duchovní vůdce Íránu ajatolláh Alí Chameneí. | Foto: Reuters

Včera se ozývala opakovaně střelba ve dvou čtvrtích na severu Teheránu. Právě basídžové se údajně palbou pokoušeli volání ze střech umlčet.

Poražený prezidentský kandidát Mír Hosejn Musáví mezitím vyzval na internetu k dalším protestům. Zároveň uvedl, že je připraven zemřít mučednickou smrtí.

Vyzval ke generální stávce v případě, že bude zatčen. Musáví tvrdí, že výsledky voleb byly zmanipulované ve prospěch Ahmadínežáda.

Řada indicií naznačuje, že tomu tak skutečně bylo. Samotná Rada dohlížitelů, která má za úkol přezkoumat výsledky dnes přiznala, že v padesáti městech bylo odevzdáno více hlasů než bylo registrovaných voličů.

Také mnoho analytiků a znalců Íránu se domnívá, že výsledek 62 procent pro Ahmadínežáda a 34 procent pro Musávího je velmi podezřelý.

 

Právě se děje

Další zprávy