Západ se pře s představiteli Íránu, v ulicích mrtví

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
21. 6. 2009 23:10
Protesty v Teheránu mají oběti na životech
Protesty v Teheránu
Protesty v Teheránu | Foto: Aktuálně.cz

Teherán - Při povolebních protestech v teheránských ulicích včera umírali lidé. Na intenzitě nabírá diplomatická přestřelka mezi západními zeměmi a íránskými představiteli.

Ačkoli režim prezidenta Ahmadínežáda do značné míry brání přesnějšímu informování o demonstracích, z dostupných aktuálních záběrů z ulic Teheránu je zřejmé, že město včera zachvátila velká vlna násilí. Podle různých zdrojů si už vyžádala mnoho mrtvých, CNN informovala o devatenácti obětech.

Popisovat a ověřovat informace je velmi obtížné. Počet novinářů, kteří byli zatčeni od začátku povolebních demonstrací, se o víkendu výrazně zvýšil. Oznámila to podle agentury DPA organizace Reportéři bez hranic (RSF), podle níž je nyní za mřížemi 33 reportérů a internetových bloggerů.

Německá kancléřka Angela Merkelová dnes vyzvala íránské úřady, aby přepočítaly hlasy odevzdané v prezidentských volbách, jejichž výsledky - tedy znovuzvolení Ahmadínežáda - tamní opozice zpochybňuje. Merkelová dodala, že stojí "na straně těch Íránců, kteří chtějí uplatňovat právo na svobodu projevu a svobodu shromažďování."

Žádá současně íránské představitele, aby povolili poklidné protesty a nepoužívali proti demonstrantům sílu,  propustili zadržené stoupence opozice a umožnili, aby o situaci mohla informovat nezávislá média. Informovala o tom agentura AP.

Za "neomluvitelný" označil přístup íránského vedení k "legitimní touze valné části íránské společnosti po pravdě" Nicolas Sarkozy. "To, co se děje v Íránu, je mimořádně znepokojivé," řekl prezident Francie, o níž dnes íránský ministr zahraničí Mottakí prohlásil, že je to velká země, jíž vládne "trpaslík".

Protestujících se už v sobotním prohlášení zastal i Barack Obama a vyzval Irán, aby zastavil násilí vůči vlastním lidem. „Základní práva na shromažďování se a na svobodu slovu musí být respektována a Spojené státy stojí za všemi, kdo o ně usilují," dodal.

Západ provokuje, tvrdí íránský režim

Íránští představitelé reagují tím, že Západ obviňují z vměšování a provokování k protestům, a tedy násilnostem.

Proti reakcím zahraničních politiků se v posledních dnech shodně vyslovili jak nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí, tak i ministr zahraničí Manúčehr Mottakí a znovuzvolený prezident Ahmadínežád.

Prezident Ahmadínežád
Prezident Ahmadínežád | Foto: Reuters

Dnes si podle ČTK íránská vláda předvolala na ministerstvo zahraničí diplomatické zástupce 27 členů Evropské unie v Teheránu k objasnění postoje jejich zemí k povolebním událostem v Íránu. Řekl to český ministr zahraničí Jan Kohout, podle něhož EU musí vypracovat společné prohlášení k aktuální situaci v Íránu.

Svědci tvrdí, že prorežimní policie Basídž se do potlačování nepokojů opřela s nebývalou brutalitou, ovšem oficiální zdroje mluví o zásazích proti teroristickým skupinám a výtržníkům.

Neoficiální zdroje uvádějí různé počty mrtvých, operují s čísly od 19 do 150, údaje lze jen složitě ověřit. Íránská televize dnes informovala o deseti obětech a stovce zraněných, opět zmiňovala teroristické skupiny a výtržníky. 

Opozice vyšla do ulic v reakci na prezidentské volby z minulého pátku, které pokládá za zmanipulované. Zvítězil v nich dosavadní prezident rezidenta Mahmúd Ahmadínežád, nicméně reformní kandidát Músáví zpochybnil jejich regulérnost a vyzval své stoupence k pokračování protestů.

Tyto demonstrace během soboty přerostly v největší nepokoje, jaké Teherán pamatuje od roku 1979, kdy zde zuřila islámská revoluce.

Foto: Aktuálně.cz
 Blog Igora Blaževiče o demonstracích v Íránu

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy