Projekt Nabucco už má dostatek plynu. Poteče z Iráku

Reuters Roman Gazdík, Reuters
17. 5. 2009 18:35
Množství iráckého plynu je prý dostačující pro spuštění první fáze projektu
Tlakoměr ukazuje, jak poklesly dodávky ruského plynu do Evropy
Tlakoměr ukazuje, jak poklesly dodávky ruského plynu do Evropy | Foto: Reuters

Šardžá - Projekt plynovodu Nabucco, který by měl Evropu i Česko zbavit závislosti na ruském plynu, chytá druhý dech. Dosud měl mnoho zájemců o nákup energetické suroviny, ale žádné prodejce. To se nyní změnilo.

Zatím se k projektu totiž připojil pouze jediný exportér plynu, Ázerbájdžán. Ten ho však nemá podle expertů nazbyt.

Agentura Reuters však v neděli oznámila, že Evropa může počítat s plynem z iráckého Kurdistánu, a to už v roce 2014, kdy má být podle plánů provoz plynovodu odstartován.

„Jsme přesvědčeni o tom, že naše zdroje v regionu mají potenciál produkovat přes 3 miliardy kubických stop (80 milionů kubických metrů) denně do roku 2014," řekl Reuters výkonný ředitel emirátské společnosti Crescent Petroleum Badr Džafar.

Crescent Petroleum, její filiálka Dana Gas a dva akcionáři Nabucca, rakouská ÖMV a maďarská MOL, chtějí do rozvoje kurdistánských plynových polí investovat 8 miliard dolarů.

Trasa plánovaného plynovodu Nabucco z Ázerbájdžánu do Evropy
Trasa plánovaného plynovodu Nabucco z Ázerbájdžánu do Evropy | Foto: Nabucco

Podle zdrojů Reuters bude pro Nabucco určena nejméně polovina Džafarem zmíněné cifry, tedy 1,5 miliardy kubických stop denně. Další miliarda půjde pravděpodobně do Turecka, na uspokojení irácké poptávky bude stačit méně než 500 milionů kubických stop.

To by znamenalo, že plynu pro první fázi Nabucca bude dostatek, druhá fáze počítá s dvojnásobným množstvím.

„Projekt posiluje realizaci plynovodu Nabucco, který má za cíl zvýšit bezpečnost dodávek plynu do Evropy," řekl Reuters výkonný viceprezident MOL pro průzkum a výrobu Zoltán Aldott.

Jako s dalšími možnými dodavateli se počítá s Kazachstánem, Turkmenistánem, Uzbekistánem a Egyptem. Díky tlaku Ruska je však dle odborníků zatím účast zmíněných postsovětských republik na vážkách.

 

Právě se děje

Další zprávy