Papež vyráží na těžkou misi. Do Jordánska a Izraele

Martin Novák Martin Novák
8. 5. 2009 7:55
Benedikt XVI. navštíví mešitu a vyzve Izraelce a Araby k usmíření
V roce 2006 Benedikt XVI. navštívil muslimské Turecko.
V roce 2006 Benedikt XVI. navštívil muslimské Turecko. | Foto: Reuters

Ammán/Jeruzalém - S poselstvím usmíření a tolerance přijíždí papež Benedikt XVI. na Blízký východ.

Navštíví Jordánsko a Izrael. Zastaví se na několika místech, důležitých pro křesťanství. U řeky Jordán, v Ježíšově rodišti, v jeruzalémské Chrámu Božího hrobu postaveném nad místem ukřižování Krista.

V Jordánsku navštíví mešitu. V Izraeli chce rozptýlit kritiku za to, že nedávno zrušil exkomunikaci biskupa, popírajícího holokaust.

Vatikán se nijak netají svým postojem k izraelsko-arabskému konfliktu. Podporuje koexistenci dvou států - palestinského a izraelského - přičemž Jeruzalém jako město důležité pro všechna tři monoteistická náboženství by mělo mít speciální status.

V listopadu 2007 udělil Benedikt XVI. audienci saúdskému králi Abdalláhovi.
V listopadu 2007 udělil Benedikt XVI. audienci saúdskému králi Abdalláhovi. | Foto: Reuters

Vedení římskokatolické církve vždy považovalo za povinnost hájit komunitu palestinských křesťanů, na druhou stranu usiluje o lepší vztahy se Židy.

„Podporujeme stát Izrael a naše vztahy s Židy se výrazně zlepšují. Chceme také spravedlnost pro palestinské křesťany, kteří nemají lehký život," citovala agentura Reuters kardinála Waltera Kaspera, který Benedikta na Blízkém východě doprovází.

Křesťané tvoří v palestinské populaci zhruba tři procenta obyvatel.

Nevoli vzbudily v Izraeli nedávné komentáře kardinála Renata Martina, předsedy Papežské rady Iusticia et Pax. Ten označil Gazu za velký koncentrační tábor.

Vatikán navázal diplomatické vztahy s Izraelem až v roce 1994. O šest let později Benediktův předchůdce Jan Pavel II. židovský stát navštívil. A v roce 2001 pak jako vůbec první papež vstoupil do mešity. V syrském Damašku.

Jan Pavel také v roce 1986 v Římě jako první hlava římskokatolické církve navštívil synagogu.

Benedikt XVI. bude už třetím papežem, který vstoupí na izraelskou půdu. Ještě před Janem Pavlem II. tak učinil v roce 1964 Pavel VI., kdy na několik hodin překročil hranici, rozdělující tehdy jordánský východní a izraelský západní Jeruzalém.


 

 

Právě se děje

Další zprávy