Na ruského poslance vydán zatykač. Za vraždu v Dubaji

Pavel Vondra
27. 4. 2009 17:57
Adam Dělimchanov se měl podílet na likvidaci rivala čečenského prezidenta
Tisková konference vyšetřovatelů v Dubaji. Podobizna Adama Dělimchanova je mezi promítanými fotografiemi podezřelých zcela nahoře.
Tisková konference vyšetřovatelů v Dubaji. Podobizna Adama Dělimchanova je mezi promítanými fotografiemi podezřelých zcela nahoře. | Foto: Reuters

Dubaj - Interpol vydal mezinárodní zatykač na ruského poslance a bývalého čečenského vicepremiéra Adama Dělimchanova, kterého úřady v Dubaji podezírají z podílu na vraždě.

K té došlo před měsícem v hlavním městě stejnojmenného arabského emirátu a její obětí se stal Čečenec Sulim Jamadajev, prominentní rival úřadujícího čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova, jemuž Dělimchanov dělá poradce.

Dělimchanovova fotografie se dnes objevila na internetové stránce Interpolu na seznamu hledaných osob s údajem, že je stíhán za „zločiny proti životu a zdraví". O jeho zařazení do registru požádaly dubajské úřady, které jej již dříve obvinily ze zorganizování Jamadajevovy vraždy a avizovaly úmysl požádat Interpol o pomoc při jeho dopadení.

Spolu s ním se na přípravě a provedení činu mělo podílet dalších pět lidí, z nichž dva už jsou údajně vazbě.

Ve stopách Andreje Lugového

Devětatřicetiletý Dělimchanov, který od prosince roku 2007 zasedá v moskevské Státní dumě za prokremelskou stranu Jednotné Rusko, označil v rozhovoru pro ruská média své obvinění za nactiutrhání a vyjádřil pochybnosti nad profesionalitou dubajských vyšetřovatelů.

Andrej Lugovoj
Andrej Lugovoj | Foto: Reuters

Rusko zpravidla nevydává své občany stíhané v jiných zemích tamním úřadům. Odvolává se přitom na svou ústavu, která to neumožňuje.

Nejznámějším takovým případem z poslední doby byla rusko-britská tahanice o podnikatele Andreje Lugového, podezíraného královskou prokuraturou v Londýně z vraždy bývalého ruského agenta Alexandra Litviněnka.

Lugovoj byl shodou okolností v posledních volbách před rokem a půl rovněž zvolen do Státní dumy. Nikoli však za Jednotné Rusko, nýbrž coby kandidát Liberálně demokratické strany známého populisty Vladimira Žirinovského.

 

 

Právě se děje

Další zprávy