Izrael šetřením zásahu v Gaze válečné zločiny nezjistil

Pavel Vondra
22. 4. 2009 17:13
"IDF si v průběhu ofenzívy udržela vysokou úroveň profesionality a etiky"
Izraelští vojáci se vracejí z Gazy
Izraelští vojáci se vracejí z Gazy | Foto: Reuters

Tel Aviv - Izraelská armáda trvá na tom, že se během své lednové ofenzívy proti přepokládaným pozicím ozbrojených palestinských radikálů v Gaze nedopustila žádných válečných zločinů.

Potvrdilo to prý vnitřní šetření, které v této věci nechala provést a o jehož závěrech dnes informoval deník Haarec.

Všech pět posudků na průběh operace Lité olovo (Cast Lead), které na objednávku Izraelských obranných sil (IDF) vyhotovila pětice důstojníků, kteří se na operaci nepodíleli, dospělo k totožnému závěru: IDF se v celém průběhu třítýdenní ofenzívy držela v mezích mezinárodního práva a zachovala si vysokou úroveň profesionality a etiky.

Přezkoumány při tom byly desítky případů, kdy došlo k útokům na civilisty a civilní infrastrukturu, lékařský personál a zdravotnická zařízení, jakož i mezinárodními organizacemi zhusta kritizované použití bílého fosforu.

Přestože vyšetřování, na jehož průběh dohlížel náčelník generálního štábu IDF Gabi Aškenazi, zjistilo několik incidentů, kdy omylem došlo k usmrcení civilistů, šlo prý o izolované případy.

Izraelští ochránci lidských práv z nevládní organizace B'Tselem ale vojenské vyšetřování označili za pochybné.

Richard Goldstone
Richard Goldstone | Foto: Wikipedia.org

"Nijak to neřeší potřebu vyšetřit ty události nezávisle nějakým orgánem, který není součástí armády a který by se zabýval celou řadou porušení práv, kterými se armáda zabývat nedokáže," uvedla mluvčí této izraelské lidskoprávní organizace Sarit Michaeliová.

Ta zároveň doporučila vládě, aby spolupracovala s mezinárodní vyšetřovací komisí, kterou k prověřěení obvinění ze spáchání válečných zločinů v Gaze nedávno ustavila OSN. Do jejího čela byl jmenován jihoafrický soudce židovského původu Richard Goldstone.

Přestože avizoval úmysl zabývat se případy možného porušení humanitárního práva oběma stranami, tedy jak izraelskou, tak palestinskou, mluvčí vlády židovského státu dal najevo, že Izrael s ním kooperovat nehodlá.

 

Právě se děje

Další zprávy