Izrael prý chystá obří útok na íránská jaderná zařízení

Reuters Markéta Chaloupská, Reuters
18. 4. 2009 18:40
Tajné služy to ale považují za nepravděpodobné
Foto: Reuters

Tel Aviv - Izraelská armáda se údajně připravuje k mohutnému vzdušenému útoku na íránská jaderná zařízení.

S takovým tvrzením přišel britský deník The Times, který informaci získal od vysoce postaveného činitele z vojenských kruhů.

Nálety by prý měly začít během několika dní, ale pouze v případě, že k nim dá nová vláda Izraele rozkaz.

"Izrael chce vědět, jestli jeho bojové síly, když pro to dostanou zelenou, jsou schopny napadnout Írán během několika dnů, ne-li hodin," řekl The Times nejmenovaný vojenský činitel. "Pro tento případ se konají přípravy na všech úrovních," doplnil.

Izrael by svůj útok mohl zamířit na více než deset cílů v Íránu, mezi nimi například na zařízení v Natanzu, kde jsou centrifugy k obohacování uranu.

Tajné služby to odmítly

Prezident Šimon Peres přitom tento týden tvrdil, že jeho země útok nepřipravuje. Po čtvrtečním setkání Perese se zvláštním vyslancem USA pro Blízký východ Georgem J. Mitchellem vydala kancelář izraelského prezidenta prohlášení, dle kterého Peres řekl, že "řešení v otázce Íránu není vojenské povahy."

Informaci odmítly zdroje z izraelských tajných služeb. Útok, k němuž by nedaly souhlas Spojené státy, je podle nich málo pravděpodobný.

V klidu zůstal i íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád.

"Vzhledem k vojenské síle Íránu by si žádná země nedovolila Írán ani ohrozit," prohlásil prezident podle agentury DPA.

Útok na Írán by se nám krutě vymstil

Podle amerického ministra obrany Roberta Gatese by se případný izraelský útok na Írán obrátil proti Západu a íránský jaderný program by nezastavil, ale posílil.

Kandidát Barack Obama s izraelským prezidentem Šimonem Peresem
Kandidát Barack Obama s izraelským prezidentem Šimonem Peresem | Foto: Reuters

"Jediný způsob, jak můžeme zabránit Íránu, aby získal jaderné zbraně, je aby sami Íránci zjistili, že se jim to nevyplatí," řekl dle deníku Army Times Gates v pondělí během setkání s příslušníky námořní pěchoty ve Virginii. "A že to nezvyšuje jejich bezpečnost, ale naopak snižuje."

Gates, který je obhájcem ekonomických sankcí proti Íránu, upozornil na dlouhodobé negativní následky, které by izraelský útok měl.

"Kdybychom my nebo Izraelci nebo někdo jiný vojensky zaútočili na Natanz (íránská továrna na obohacování uranu - pozn. red.), tak podle mého názoru zdržíme íránský program na nějakou dobu, ale dojde pravděpodobně jen ke zpoždění jednoho až tří let," prohlásil Gates. "Unifikovali byste národ, stmelili jejich odhodlání mít jaderný program a také v celé zemi implantovali nehynoucí nenávist k tomu, kdo by na ně zaútočil."

Gatesova slova jsou dosud nejsilnějším odsouzením případného izraelského útoku proti íránským zařízením ze strany USA. Sami členové americké administrativy přiznávají, že pro pověst Spojených států v muslimském světě by bylo stejně zhoubné, kdyby zaútočil Izrael, jako kdyby útočily USA, protože by se stejně každý domníval, že izraelský útok Washington schválil

 

Právě se děje

Další zprávy