Už umíme vyrobit jaderné palivo, oznámil Írán světu

Martin Novák Martin Novák
9. 4. 2009 17:15
Teherán zatím nereagoval na novou výzvu velmocí k rozhovorům
Ahmadínežád na inspekci jaderného zařízení (archivní snímek).
Ahmadínežád na inspekci jaderného zařízení (archivní snímek). | Foto: Reuters

Teherán - Dnešek byl v Íránu oficiálně nazván národním dnem íránské jaderné technologie.

Prezident Mahmúd Ahmadínežád při této příležitosti v Isfahánu otevřel první továrnu na výrobu jaderného paliva. Írán tak bude moci zásobovat všechny své reaktory - těžkovodní i lehkovodní - z vlastních zdrojů.

Prezident v projevu rovněž zdůraznil, že íránští vědci vyzkoušeli nový, moderní typ centrifug na obohacování uranu.

Svět nyní čeká, jak islámská republika zareaguje na nabídku šesti zemí k jednání o jaderném programu a především na slova amerického prezidenta Baracka Obamy, který Iránu nabídl "nový začátek".

Ahmadínežád řekl, že dialog s USA je možný, "pokud je Obama upřímný".  Jeho poradce sdělil, že návrh USA, Ruska, Číny, Francie, Velké Británie a Německa na společné jednání vláda studuje a brzy rozhodne o odpovědi.

"Jsme připraveni jednat, pokud budou rozhovory založeny na spravedlnosti a respektu," uvedl dnes íránský prezident.

USA, Izrael a Evropská unie islámskou republiku podezřívají, že usiluje o atomovou bombu. Teherán tvrdí, že jadernou energii chce použít pro mírové účely. Před dokončením je už je první íránská atomová elektrárna v Búšehru, kterou pomáhalo stavět Rusko.

V červnu se v Íránu konají prezidentské volby. Radikála Ahmadínežáda vyzve na souboj bývalý premiér Mír Hosejn Musáví, který chce zlepšit vztahy ze Západem, včetně Spojených států.

Hlavní slovo v zahraniční politice i jaderném programu však má nejvyšší duchovní vůdce, kterým je stále ajatolláh Alí Chameneí. Podle některých zdrojů je už ale těžce nemocný.


 

 

 

Právě se děje

Další zprávy