Mír s Izraelem je možný, obrátil syrský prezident

Roman Gazdík
9. 3. 2009 11:58
Je však rozdíl mezi opravdovým mírem a pouhým kusem papíru, říká Bašár Asad
Bašár Asad
Bašár Asad | Foto: Reuters

Damašek - Ještě před dvěma měsíci považoval syrský prezident Bašár Asad takzvanou arabskou mírovou iniciativu usilující o komplexní řešení blízkovýchodního konfliktu a normalizaci vztahů s Izraelem za mrtvou.

Nyní ji opět vyvolává ze záhrobí a tvrdí, že mír mezi Izraelem a Sýrií je možný. Země jsou ve válečném stavu od vzniku Izraele v roce 1948 a od roku 1967 okupuje Izrael syrské Golanské výšiny.

Podle Asada má Izrael dvě možnosti: buď uzavřít pouze mírovou dohodu, která nebude mít příliš velký význam, nebo přistoupit na komplexní vyjednání skutečného míru.

Dohoda versus reálný mír

"Je tu rozdíl mezi mírovou dohodou a mírem samotným. Mírová dohoda je kus papíru, který podepíšete. Neznamená to ale (že si zajistíte) obchodní a běžné vztahy nebo hranice apod.," řekl Asad dle agentury Reuters deníku Al-Chalídž vycházejícímu ve Spojených arabských emirátech.

Do Damašku přijeli o víkendu po čtyřech letech opět vysocí diplomaté USA. Asad údajně chce, aby se na jednáních s Izraelem podíleli
Do Damašku přijeli o víkendu po čtyřech letech opět vysocí diplomaté USA. Asad údajně chce, aby se na jednáních s Izraelem podíleli | Foto: Reuters

"Možná zde budou ambasády a formality, ale pokud chcete mír, musí být důkladný. Dáváme jim na výběr mezi důkladným mírem a mírem, který nebude mít reálně žádnou cenu."

Nepřímé rozhovory mezi oběma státy probíhaly minulý rok za zprostředkování Turecka, Sýrie je však přerušila poté, co Izrael začal 27. prosince bombardovat Gazu.

Asad, jehož země podporuje islamistické palestinské hnutí Hamás a libanonský Hizballáh, uvedl, že bez vyřešení palestinské otázky není možné opravdového míru dosáhnout.

"Naši lidé by to nepřijali, zvláště proto, že je v našem státě půl milionu Palestinců, jejichž status zůstává nevyřešen. Je nemožné mít za těchto okolností mír v přirozeném smyslu."

Palestinci, koordinujte

Syrský prezident rovněž vyzval Palestince, aby mírová jednání s Izraelem koordinovali se Sýrií. Arabský tlak totiž dle něj může Palestincům pomoci.

Kvůli válce v Gaze zmrazily vztahy s Izraelem Bolívie, Venezuela, Katar a Mauritánie
Kvůli válce v Gaze zmrazily vztahy s Izraelem Bolívie, Venezuela, Katar a Mauritánie | Foto: Reuters

"Domníváme se, že pokud Izrael podepíše (mírovou dohodu) se Sýrií, Izrael palestinskou otázku odloží," prohlásil.

Jako zrádce arabské věci byl v sedmdesátých letech označen Egypt, který jako první arabský stát s Izraelem normalizoval vztahy. Roku 1994 následovalo Jordánsko a roku 1999 Mauritánie. Ta je však po válce v Gaze zmrazila a Izrael byl minulý týden nucen vyklidit a uzavřít svou ambasádu v Nuakšottu.

Své obchodní vztahy s Izraelem také v souvislosti s boji v Gaze zrušil Katar.

 

Právě se děje

Další zprávy