Palestinec v buldozeru útočil v Jeruzalémě na auta

Zahraničí Zahraničí
5. 3. 2009 17:17
Útočník nikoho nezabil, sám ale následně podlehl střelným zraněním
Policisté na místě útoku, v pozadí buldozer.
Policisté na místě útoku, v pozadí buldozer. | Foto: Reuters

Jeruzalém - V centru Jeruzaléma se dnes odehrál incident, při kterém palestinský řidič buldozeru úmyslně najížděl na silnici do automobilů se zjevným cílem zabít a zranit co nejvíce lidí.

Svědkové tiskovým agenturám popsali, jak se buldozer na jeruzalémské Beginově magistrále střetl s autobusem a policejním vozem, který obrátil na střechu a dva policisty při tom lehce zranil. Jeden z policistů útočníka postřelil, další ránu z pistole mu pak zasadil kolem projíždějící taxikář. 

Palestinec, který podle všeho pracoval na nedaleké stavbě, následně při převozu do nemocnice svým zraněním podlehl.

V kabině jeho vozidla policie nalezla otevřený Korán. Incident byl klasifikován jako teroristický útok, byť se k němu žádná z radikálních organizací nepřihlásila.

Jde o čtvrtý podobný útok za poslední rok (snímek z jiného loňského incidentu)
Jde o čtvrtý podobný útok za poslední rok (snímek z jiného loňského incidentu) | Foto: Reuters

Mušír Masrí, předák hnutí Hamás, které ovládá Gazu, však považuje útok za "přirozenou odpověď na agresi vůči našemu lidu".

"Sionistický nepřítel by si měl uvědomit, že pouze on sám nese zodpovědnost za vyhánění našich lidí v Jeruzalémě a zabíjení v Gaze a na Západním břehu," citovala Masrího agentura Reuters.

Jde už o čtvrtý podobný případ v Jeruzalémě za poslední rok. Předtím atentátníci řádili na silnici v bagrech i osobních automobilech.

"Šlo o útok s cílem zabít nevinné lidi," řekl starosta Jeruzaléma Nir Barkat v rozhovoru pro izraelskou televizi. Zároveň vyzval ke zničení domu, v němž útočník žil, jako výstraha pro další lidi, kteří by jej chtěli napodobit.

 

Právě se děje

Další zprávy