Clintonová poprvé v Izraeli. Chce palestinský stát

Roman Gazdík
3. 3. 2009 11:01
Netanjahu je prý připraven zasednout s Palestinci k jednacímu stolu
Hillary Clintonová a zvláštní vyslanec pro blízkovýchodní mírový proces USA George Mitchell na konferenci v letovisku u Rudého moře
Hillary Clintonová a zvláštní vyslanec pro blízkovýchodní mírový proces USA George Mitchell na konferenci v letovisku u Rudého moře | Foto: Reuters

Jeruzalém - Ministryně zahraničí Hillary Clintonová v úterý poprvé přijela do Izraele. Během dvoudenních jednání se setká s představiteli židovského státu i palestinské samosprávy.

Clintonovou zajímá zejména postoj designovaného izraelského premiéra Benjamina Netanjahua k jednáním o vzniku palestinského státu, která byla vlažně obnovena na mírové konferenci předloni v marylandském Annapolisu a ustrnula na mrtvém bodě po začátku izraelského bombardování Gazy na přelomu loňského a letošního roku.

Jednat s Palestinci?

Netanjahu byl v minulosti k případným jednáním s Palestinci skeptický a v předvolební kampani sliboval svrhnout vládu islamistického hnutí Hamás v Gaze. Současný poslanec a bývalý ministr zahraničí za Netanjahuovu pravicovou stranu Likud Silvan Shalom však nyní prohlásil, že jednání budou pokračovat.

„Domnívám se, že Hillary Clintonová zastihne Benjamina Netanjahua připraveného pokračovat v jednáních, nikoli pouze o ekonomických otázkách, ale také o politických, o politickém procesu," citovala Shaloma agentura AP.

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu | Foto: Reuters

Netanjahu, který byl premiérem už v letech 1996 až 1999, před volbami prohlašoval, že jsou politické rozhovory se slabým palestinským vedením ztráta času a že se je především nutné zaměřit na zlepšení stavu ekonomiky v Gaze a na Západním břehu Jordánu, který bude Izrael i nadále okupovat.

Jako zastánce tvrdé linie sice vyhrál volby, nyní však bude muset podle analytiků alespoň navenek zaujmout poněkud jiné stanovisko, protože administrativa amerického prezidenta Baracka Obamy z vytvoření palestinského státu učinila jednu ze svých priorit.

Pravotočivá koalice

I kdyby však Netanjahu změnil svůj postoj začal prosazovat vytvoření palestinského státu, jeho pozice bude v tomto směru ve vlastní vládě velmi obtížná.

Bude se v ní totiž pravděpodobně opírat o nábožensky orientovaná pravicová uskupení a třetí nejsilnější stranu v novém parlamentu Izrael náš domov (Jisrael Bejtejnu) židovského nacionalisty Avigdora Liebermana, který podporuje rozmach osadnického hnutí zabírajícího půdu na palestinském Západním břehu Jordánu.

Mahmúd Abbás - jeho pozice je velmi slabá. Po vytvoření vlády národní jednoty by mohla zesílit
Mahmúd Abbás - jeho pozice je velmi slabá. Po vytvoření vlády národní jednoty by mohla zesílit | Foto: Reuters

Kvůli své odmítavé pozici vůči vzniku palestinského státu se také Netanjahuovi nepodařilo vytvořit vládu široké koalice zahrnující nominálního vítěze voleb, stranu Vpřed (Kadima) dosavadní ministryně zahraničí Cipi Livniové.

USA za palestinský stát

Clintonová do Jeruzaléma přijela z egyptského Šarm aš-Šajchu, kde na dárcovské konferenci slíbila Palestinské samosprávě 900 milionů dolarů, z toho 300 na znovuvybudování Gazy zničené válkou.

„Naše odpověď na dnešní krizi v Gaze nemůže být oddělena od širších snah dosáhnout komplexního míru," řekla v Egyptě novinářům. Účelem pomoci je údajně „posílit podmínky, za kterých může být palestinský stát plně realizován."

Clintonová se v úterý už sešla s prezidentem Šimonem Peresem a prohlásila, že Barack Obama a USA prosazují řešení na bázi "dvou států".

Vedle Netanjahua ji čekají také schůzky s Cipi Livniovou, odcházejícím premiérem Ehudem Olmertem a předsedou Strany práce Ehudem Barakem. Ve středu zamíří na palestinská území za prezidentem Mahmúdem Abbásem.

 

Právě se děje

Další zprávy