V Izraeli sestaví vládu pravicový Netanjahu

Zahraničí Reuters Zahraničí, Reuters
20. 2. 2009 14:17
Designovaný premiér přizval do své vlády rivaly z Kadimy a Strany práce
Lídr Likudu Benjamin Netanjahu.
Lídr Likudu Benjamin Netanjahu. | Foto: Reuters

Jeruzalém - Izraelský expremiér a vůdce pravicové strany Likud Benjamin Netanjahu, jehož dnes prezident Šimon Peres pověřil sestavením nového kabinetu, vyzval k utvoření vlády národní jednoty, v níž by vedle zástupců jeho uskupení zasedli i rivalové z centristické Kadimy a levicové Strany práce.

"Obracím se na předsedkyni Kadimy Cipi Livniovou a předsedu Strany práce Ehuda Baraka s výzvou: sjednoťme se v zájmu zabezpečení budoucnosti státu Izrael. Žádám vás o konzultace ohledně vytvoření široké koalice národní jednoty pro dobro našeho lidu a nšeho státu," prohlásil Netanjahu na tiskové konferenci po schůzce s prezidentem.

Šance šéfa opozičního Likudu na křeslo premiéra vzrostly včera, když ho podpořil Avigdor Lieberman, předseda krajně pravicového uskupení Izrael náš domov (Jisrael Bejtejnu), které skončilo v nedávných parlamentních volbách třetí.

Lieberman si jako podmínku kladl právě vytvoření vlády široké koalice tři největších stran Kadima, Likud a Jisrael Bejtejnu.

Netanjahu by byl k tomu podle izraelských médií otevřený, šéfka Kadimy a dosavadní ministryně zahraničí Cipi Livniová by ale podle svých slov v takovém případě raději přešla do opozice.

Výsledky voleb:
Autor fotografie: Reuters

Výsledky voleb:

Kadima: 28 křesel
Likud:     27
Izrael náš domov:  15
Strana práce:  13
Šas:  11
Jednotný judaismus Tóry:  5

Po setkání s Peresem nazvala případnou Netanjahuovou vládu "vládou bez politické vize" a "vládou nemající žádné hodnoty".

"Nebudu figurkou ve vládě, která by byla proti naším ideálům," prohlásila současná ministryně zahraničí.

Její strana získala 10. února ve volbách o jedno křeslo více než konkurenční Likud, Netanjahuovi byly však od počátku přisuzovány větší šance na vytvoření stabilní koalice.

Politik zvaný "Bibi" byl premiérem už v letech 1996 až 1999, poté co ve volbách porazil Stranu práce vedenou tehdejším prozatimním premiérem Šimonem Peresem. Ten později přešel do Kadimy a v červenci 2007 se stal prezidentem.

 

Právě se děje

Další zprávy