Egypt opět připomněl světu, jak pružně se ohýbá svoboda

Zdeněk Mihalco
22. 2. 2009 7:01
Z vězení byl propuštěn opoziční předák Ajmán Núr

Káhira - Dvě události posledních dní vyvolaly diskuse a vedly k publikování článků v západních médiích o stavu lidských práv a svobody slova v Egyptě.

Egyptské úřady po více než třech letech věznění propustily jednoho z nejznámějších představitelů opozice Ajmána Núra.

Druhým případem je zadržení Philipa Rizka, blogera a aktivisty, který nedaleko Káhiry zorganizoval demonstraci na podporu Palestinců kvůli izraelskému vojenskému zásahu v Gaze. Egyptskými bezpečnostními složkami byl v izolaci a bez obvinění zadržován čtyři dny.

Také tento případ vyvolal mezinárodní pozornost - mimo jiné kvůli tomu, že zadržený byl poloviční Němec.

Za účast na demonstracích na podporu Palestinců v Gaze egyptská policie zadržela v posledních týdnech další pravděpodobně stovky lidí.

Podle agentury AP lidskoprávní skupiny uvádějí, že v Egyptě je ve vězení asi 18 tisíc politických vězňů a někteří z nich jsou mučeni nebo sexuálně zneužíváni. Řada z nich jsou přívrženci islamistického opozičního hnutí Muslimské bratrstvo - mnozí z příznivců tohoto vládou zakázaného uskupení se účastnili právě demonstrací na podporu obyvatel Gazy.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

  • Zemi vládne od roku 1981 prezident Husní Mubarak
  • Na území více než dvanáctkrát rozsáhlejším než Česko žije pravděpodobně přes 80 milionů obyvatel a jejich počet dále vzrůstá
  • Většinu území zaujímá poušť - problémem země je tak přelidnění v úrodných oblastech a nedostatečná produkce potravin. Vláda se snaží podporovat projekty jako zavlažování části pouště, které by problémy alespoň částečně řešily
  • Egypt je jedním z největších příjemců zahraniční pomoci USA, Spojené státy a EU patří také k nejvýznamnějším obchodním partnerům
  • V roce 2008 rostlo HDP země o 7 procent, Egypt však stále patří k chudším arabským státům
  • Reformní ekonomické kroky vlády chválí některé mezinárodní finanční instituce, Egypt se však v poslední době potýkal s vysokou inflací
  • Nezaměstnanost oficiálně dosahuje 8,7 procenta
  • Ročně navštíví zemi asi 10 milionů turistů
  • Gramotnost přesahuje 70 procent
  • Asi devadesát procent obyvatelstva tvoří muslimové, v zemi žije asi 8 milionů křesťanů
  • Internet používá více než desetina obyvatelstva

Egyptská vláda tvrdí, že jsou veškerá opatření nutná k udržení bezpečnosti v zemi.

Americká pomoc a spojenectví

Čtyřiačtyřicetiletý právník a opoziční politik Ajmán Núr byl odsouzen krátce po prezidentských volbách, ve kterých získal asi 8 procent hlasů a které označil za zmanipulované ve prospěch současného prezidenta Husního Mubaraka. Do vězení se v roce 2005 dostal za falšování podpisů během registrace vlastní strany. Podle jeho názoru byl odsouzen z politických důvodů a stal se obětí "politického atentátu".

Podle britské stanice BBC tento liberální politik nyní prohlásil, že už nebude dále stát ve vedení opoziční Strany zítřka (Ghad), kterou v poslední době zmítají spory.

Na propuštění Núra, který mimo jiné prosazuje některé demokratizační reformy, vyvíjeli tlak představitelé Spojených států. Oficiálně byl Núr propuštěn ze zdravotních důvodů - má mimo jiné cukrovku. Prezident Mubarak prohlásil, že nezasahoval do soudního rozhodnutí o propuštění.

Podle analýzy tiskové agentury Reuters ale propuštění Núra rozhodně neznamená, že by docházelo k demokratizaci země.

Někteří specialisté na dění v oblasti a Núrovi příznivci si vysvětlují propuštění opozičního předáka jako politické gesto, které by mimo jiné mohlo přispět k vylepšení vztahů Egypta s novou americkou administrativou - a to v době, kdy se očekává cesta prezidenta Mubaraka do USA.

Egypt je významným spojencem USA v regionu. Tento relativně chudý arabský stát je zčásti závislý na americké finanční pomoci.

"Můžete mluvit, nesmíte konat"

Organizace Freedom House, která systematicky sleduje stav demokracie v jednotlivých státech světa, Egypt považuje za nesvobodnou zemi. Lidskoprávní organizace Amnesty International tamější vládu opakovaně kritizuje za mučení vězňů či potírání nezávislosti tisku.

Podle článku listu International Herald Tribune (IHT) však v Egyptě existuje relativní svoboda slova - situace se podle listu v tomto směru liší od Sýrie nebo Saúdské Arábie, kde veřejným kritikům vlády většinou hrozí kruté zacházení.

Pode IHT je však i v Egyptě až příliš časté, že bezpečnostní jednotky zadrží člověka bez konekrétního obvinění a odmítají jej propustit. "Můžete říkat, co chcete, ale nesmíte konat," cituje IHT spisovatele a kritika egyptské vlády Fahmyho Howeidyho.

"V Egyptě jde o druh mírné diktatury," říká Gamal Eid, výkonný ředitel káhirské organizace Arabic Network for Human Rights Information. "Chtějí vypadat přívětivě. Ale Egypt je ovládán bezpečnostním aparátem," dodává.

Zákony udržující v zemi výjimečný stav dávají příslušníkům bezpečnostních složek široké pravomoci - například zadržovat lidi bez obvinění. Vláda tvrdí, že opatření jsou nutná k zachování pořádku a bezpečnosti v zemi, která se potýká s hrozbou terorismu.

Vláda se obává zejména radikálních islamistů. V Egyptě došlo v posledních letech k několika teroristickým útokům.

Stát proti blogerům

Podle poslední výroční zprávy organizace Reportéři bez hranic čelí novináři v Egyptě represím. Podle listu IHT státní aparát tisku nechává určitý prostor, ale tvrdě zasahuje hlavně proti blogerům.

Z nějakých důvodů, dosud nejasných, se zdá, že blogování překračuje mez mezi vyjadřováním názorů a činy, píše IHT. Podle tohoto deníku to může být tím, že zatímco novináři si spíše dávají pozor, jak psát o vrcholných představitelích země, blogeři často tvrdě kritizují třeba přímo prezidenta.

Protesty egyptských novinářů proti násilí páchanému na žurnalistech. Stěžují si, že bezpečnostní složky některé z nich zadržely a nedovolily jim pořizovat záběry na demonstracích proti izraelskému vojenskému zásahu v Gaze. 25. leden 2009, Káhira
Protesty egyptských novinářů proti násilí páchanému na žurnalistech. Stěžují si, že bezpečnostní složky některé z nich zadržely a nedovolily jim pořizovat záběry na demonstracích proti izraelskému vojenskému zásahu v Gaze. 25. leden 2009, Káhira | Foto: Reuters

Uvězněna či zbita byla už řada blogerů. Gamal Eid tvrdí, že jen jeho lidskoprávní organizace zaznamenala vice než 100 případů, kdy byl bloger zadržen. Například mladík Karím Nabíl Sulejman byl za kritiku prezidenta Husního Mubaraka a za útok na státní náboženské instituce ve svém internetovém deníčku odsouzen ke čtyřem rokům vězení.

Další bloger, Karím el-Behejrí, publikoval na internetu texty o korupci a právech zaměstnanců. Pracoval v textilní továrně, kde zaměstnanci v dubnu minulého roku vstoupili kvůli výši mezd do stávky. Bez obvinění jej bezpečnostní složky zadržovaly 73 dní. Poté soudce nařídil jeho propuštění. Bloger tvrdí, že byl spoutaný a že jej příslušníci bezpečnostních složek bili.

V zahraničí vyvolalo v poslední době větší rozruch únorové zatčení výše zmíněného blogera a organizátora propalestinské demonstrace Philipa Rizka - on sám hovořil po propuštění o svém štěstí, že byl zadržován jen čtyři dny.

 

Právě se děje

Další zprávy