Írán postavil bezpilotní letadlo. Doletí až do Izraele

Roman Gazdík
18. 2. 2009 16:00
Teherán má zájem o špionáž i letecké útoky
Americké bezpilotní letadlo Predator, verze MQ-1. Íránci obvinili USA, že je posílají nad jejich území
Americké bezpilotní letadlo Predator, verze MQ-1. Íránci obvinili USA, že je posílají nad jejich území | Foto: Wikimedia Commons

Teherán - Íránci, kteří jsou už desítky let podrobeni americkému embargu si velmi zakládají na své vojenské soběstačnosti.  Vyvinuli vlastní stíhací letouny, obrněné vozy a před čtrnácti dny vyslali na vlastní raketě do vesmíru íránskou družici.

Nyní ministerstvo obrany oznámilo, že se mu podařilo zkonstruovat bezpilotní letadlo s doletem přes tisíc kilometrů. To znamená, že v jeho dosahu jsou nejen základny států NATO a USA v Afghánistánu, Iráku a v dalších okolních zemích, ale také území íránského arcinepřítele - Izraele. Informovala o tom agentura AP.

Írán versus Izrael

Náměstek ministra obrany Ahmad Vahídí polooficiální agentuře FARSI prozradil, že jde o „důležitý úspěch", odmítl však prozradit bližší detaily. Zprávy o tom, že Teherán staví ambiciózní druh bezpilotního letadla se už v minulosti objevily, je to však poprvé, co je potvrdil takto vysoce postavený činitel a poprvé, co byl zmíněn dolet letadla.

Model íránské lodi Safír, která na orbit vynesla první íránskou družici.
Model íránské lodi Safír, která na orbit vynesla první íránskou družici. | Foto: Reuters

Zpráva přichází pouhý den poté, co britský list Daily Telegraph zveřejnil článek, v němž tvrdí, že Izrael tajně vraždí íránské vědce, kteří pracují na místním jaderném programu. Izraelci a další státy se bojí, že Teherán vyvíjí jadernou zbraň, Írán opakuje, že je jeho program určen pouze na mírové účely.

S příchodem nové americké administrativy Baracka Obamy se íránští vůdci cítí před americkým vojenským útokem bezpečněji, Izrael však letecký úder nevyloučil.

Špionáž a útok

Íránský ministr obrany Mustafa Nadžár se v těchto dnech setkal v Moskvě se svým ruským protějškem Anatolijem Serďukovem  a „konstruktivně" spolu jednali. Lze očekávat, že řeč přišla i na údajný ruský prodej systému protileteckých raket S-300.

Moskva prodej popírá, podle zpráv však smlouva byla podepsána už roku 2007.

Současný íránský bezpilotní letoun je určen ke sbírání informací. Podle AP však v prosinci generál Hasan Safi prohlásil, že Teherán vyvíjí také letadlo schopné útočit. Roku 2005 Írán obvinil USA, že na jeho území posílá své špionážní bezpilotní letouny. K útočným aktivitám je Spojené státy využívají v sousedním Pákistánu.

Foto: Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy