Zveřejněte typy munice z Gazy, vyzvali aktivisté Izrael

Roman Gazdík
24. 1. 2009 15:00
Palestinští doktoři údajně nevědí, jak zraněné lidi léčit

Gaza - Organizace spojených národů otevřela školy, které byly během izraelské ofenzivy využívány jako kryty pro civilisty. OSN přitom i nadále varuje, že situace v pásmu je kritická.

Izrael v pátek podle BBC zrušil omezení vstupu pro humanitární pracovníky OSN a dalších organizací do Gazy, které platilo od začátku listopadu; očekává se, že se do škol brzy vrátí 200 tisíc palestinských dětí.

Podle mluvčího Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) Christophera Gunnesse bylo během konfliktu poškozeno třicet škol. V jedné z nich zahynulo po izraelském ostřelování 40 civilistů. OSN vyzvala Izrael k vyšetření těchto útoků.

Lidskoprávní organizace Amnesty International mezitím vybídla izraelské úřady, aby zveřejnily informace o typu zbraní, které byly v Gaze použity. Palestinští doktoři, kteří často nemají potřebné vzdělání, totiž údajně nevědí, jak mnohá zranění léčit.

Stále to bolí

"Nesmíme ztrácet další lidské životy jen proto, že zdravotníci nevědí, co způsobilo zranění pacientů a jaké zdravotní komplikace musí při jejich léčbě očekávat. Potřebují úplné informace, aby mohli zachraňovat životy zraněných," prohlásila Donatella Roverová, která vede misi Amnesty International v jižním Izraeli a Gaze.

Pacientka v nemocnic Al-Šífa s těžkými popáleninami. Doktoři tvrdí, že byly způsobeny bílým fosforem
Pacientka v nemocnic Al-Šífa s těžkými popáleninami. Doktoři tvrdí, že byly způsobeny bílým fosforem | Foto: Reuters

Izrael přiznal, že kvůli krytí postupujících jednotek i osvětlení bojiště použil v Gaze bílý fosfor. Takové použití je v souladu s mezinárodním právem. Organizace Human Rights Watch však tvrdí, že nasazení fosforu v takto hustě osídlených oblastech je možné považovat za válečný zločin.

Bílý fosfor, který zasáhne tkáň, se často dostává dále do těla a hoří. Zranění jsou velmi bolestivá; i lidé, kteří mají popáleno "jen" deset až patnáct procent těla, mohou zemřít.

"Ta bolest je pronikavá. Bolí to, jako kdyby mě spaloval oheň. Už to nemůžu vydržet. I když dostávám léky, je pořád velmi silná," řekla týmu Amnesty International v Gaze šestnáctiletá Samia Manayová deset dní poté, co byla ve svém domě v uprchlickém táboře Džabalíja zasažena granátem s bílým fosforem.

DIME

Velvyslanectví Izraele v Praze rovněž přiznalo použití tzv. husté inertní kovové výbušniny (DIME), která podle dvou norských doktorů stojí za četnými a rozsáhlými amputacemi, které museli během svého působení v Gaze provádět.

Experti v ženevské centrále Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK), se kterými Aktuálně.cz po telefonu mluvilo, však doplňují, že zatím neexistují důkazy o tom, že by DIME způsobovala nepřiměřeně rozsáhlejší zranění než jiná výbušná munice.

Další efekt na lidské zdraví - jako případná karcinogennost DIME - nebyla kvůli relativní novosti a experimentálnosti této munice prokázána, podle některých odborníků ale zvyšuje tvorbu rakovinných buněk v krysách.

Do Gazy vyšle svůj tým Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE). Ta má prověřit spekulace, že zde Izrael použil i munici obsahující ochuzený uran.

 

Právě se děje

Další zprávy