Dejte bin Ládinovi šanci, vyzývá Američany Kaddáfí

Reuters Roman Gazdík, Reuters
22. 1. 2009 13:35
S šéfem Al-Káidy je podle libyjského vůdce třeba vést dialog
Plukovník Muammar Kaddáfí
Plukovník Muammar Kaddáfí | Foto: Reuters

Washington/Tripolis - Usáma bin Ládin stojí o dialog a Spojené státy by mu měly dát druhou šanci. Takový je názor libyjského vůdce Muammara Kaddáfího.

Sám Kaddáfí byl v osmdesátých letech americkým nepřítelem číslo jedna a Ronald Reagan o něm mluvil jako o „vzteklém psu Blízkého východu". USA na Libyi uvalily embargo a v roce 1986 bombardovaly její hlavní město Tripolis.

Po invazi do Iráku na jaře 2003 však Kaddáfí nechal zastavit ilegální program na výrobu jaderných zbraní a se Západem se usmířil.

Trpaslík terorismu

„Terorismus je trpaslík, nikoli gigant. Usáma bin Ládin je člověk, který by mohl dostat šanci na nápravu," prohlásil nejmocnější plukovník světa ve svém satelitem přenášeném projevu ke studentům georgetownské univerzity ve Washingtonu.

Druhý muž Al-Káidy Ajmán Zavahrí nedávno vyzval ke Kaddáfího svržení
Druhý muž Al-Káidy Ajmán Zavahrí nedávno vyzval ke Kaddáfího svržení | Foto: Reuters

"Možná s ním můžeme vést dialog a zjistit důvody, které ho zavedly tam, kam se vydal," dodal dle agentury Reuters.

Kaddáfí však nespecifikoval, zda je s bin Ládinem v kontaktu, či odkud má zprávy, že chce vést šéf Al-Káidy se Západem dialog.

Druhý muž Al-Káidy Ajmán Zavahrí naopak ve svém nedávném poselství Kaddáfího kritizoval a vyzval pravověrné k jeho svržení.

Dialog by libyjský vůdce podle svých slov přivítal i v případě afghánského Talibanu, který podle něj není ve skutečnosti takový, "jak bývá vyobrazován".

Izratina, Havaj, Aljaška

Libyjský vůdce představil i své názory na možné řešení izraelsko-palestinského konfliktu. Izraelci a Palestinci by měli údajně žít v jednom státu, spíše než se snažit o vytvoření nezávislé Palestiny.

Podle Kaddáfího by se mohli Židé z Izraele přestěhovat například na Havaj... (na snímku prezident Obama se svými dcerami během vánoční dovolené tamtéž)
Podle Kaddáfího by se mohli Židé z Izraele přestěhovat například na Havaj... (na snímku prezident Obama se svými dcerami během vánoční dovolené tamtéž) | Foto: Reuters

"Mohli bychom tomu říkat Izratina," navrhl Kaddáfí. Pokud by to prý Židé nechtěli akceptovat, mohli by se přestěhovat na Aljašku, na Havaj nebo na nějaký tichomořský ostrov.

"Mohli by žít mírumilovně na izolovaném místě," řekl Kaddáfí.

Seriózní návrhy na společný arabsko-židovský stát v Palestině se objevovaly před ustavením Izraele v roce 1948, myšlenka byla vzkříšena po šestidenní válce v červnu 1967, od které Izrael okupuje Golanské výšiny, Gazu a Západní břeh Jordánu.

Někteří se domnívají, že by byl jeden společný stát, kde by měli Izraelci i Palestinci stejná práva, nejlepší zárukou vyřešení konfliktu i v dnešní době.

 

Právě se děje

Další zprávy