Generální tajemník OSN navštívil Gazu. Je prý zděšen

Roman Gazdík
20. 1. 2009 17:25
Je to tu jako na Měsíci, popsal situaci jeden z obyvatel
Zničené domy v hlavním městě pásma Gaza City
Zničené domy v hlavním městě pásma Gaza City | Foto: Reuters

Gaza - Generální tajemník OSN Pan Ki-mun, který dnes navštívil Gazu, je údajně „zhrozen" celkovým rozsahem zdejších škod i izraelským útokem na centrálu OSN v pásmu, které bylo svědkem třítýdenních bojů mezi Izraelem a ozbrojenci z palestinských militantních skupin.

Obě strany vyhlásily jednostranné příměří v neděli. Klid zbraní zatím vydržel a Izrael svá vojska stahuje. Poslední izraelský voják by údajně mohl Gazu opustit ještě před osmnáctou hodinou středoevropského času, tedy předtím než se Barack Obama stane 44. prezidentem USA.

„Viděl jsem pouze malou část té zkázy. Je to šokující a alarmující," prohlásil při své úterní návštěvě Pan coby nejvýše postavený činitel, který Gazu od ukončení bojů navštívil. „Jsou to srdcervoucí scény, to, co jsem viděl. Jsem tím, co jsem dnes viděl, hluboce zarmoucen."

Dvě miliardy dolarů na obnovu

Pan vyzval Izrael k důkladnému vyšetření útoku na areál Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA). Tel Aviv se za něj omluvil, stále však tvrdí, že v místě operovali ozbrojenci z Hamásu, na které izraelští vojáci stříleli. OSN přítomnost palestinských bojovníků v komplexu odmítla.

Pan Ki-mun mluví s novináři před poničenou budovou UNRWA
Pan Ki-mun mluví s novináři před poničenou budovou UNRWA | Foto: Reuters
 

Pan slíbil, že OSN bude spolupracovat s jakoukoliv vládou v Gaze, aby místním obyvatelům pomohla.

Před svou návštěvou Gazy se generální tajemník OSN setkal s izraelským premiérem Ehudem Olmertem a později v úterý zamířil na jih Izraele, do měst, kam Palestinci z Gazy střílejí své rakety.

Podle odhadu OSN bude odstranění následků izraelského útoku na Gazu stát 1,9 miliardy dolarů a stovky milionů na humanitární pomoc je zapotřebí uvolnit okamžitě.

"Rozsah devastace je enormní," citovala internetová stránka americké televize ABC šéfa humanitárních operací OSN v oblasti Johna Ginga. "Některé čtvrti jsou vymazány z povrchu, jsou tam jen hromady sutin."

Měsíční krajina

Mnozí Palestinci opouštějící kryty po ukočení izraelského bombardování a pozemních operací se tak nemají kam vrátit. Spojené národy odhadly, že jich válka zanechala přes padesát tisíc bez domova a čtyři sta tisíc bez vody.

Zranění a zaprášení. U svého domu ve městě Gaza.
Zranění a zaprášení. U svého domu ve městě Gaza. | Foto: Reuters

Většina domů v severní části Gazy je údajně poškozena - mají buď roztříštěná okna či byly zasaženy šrapnely.

"Ulice jsou plné prachu a destrukce," citovala ABC obyvatele hlavního města pásma Samiho Abdela Šafiho. "Rozsah škod je prostě nepopsatelný - je to jako kdyby někdo chodil po Měsíci."

Izraeslká operace Lité olovo (Cast Lead) stála životy více než 1300 Palestinců, nejméně 700 z nich byli podle palestinských doktorů civilisté. Dalších 5500 Palestinců bylo zraněno. Izrael ztratil 10 vojáků a tři civilisty, kteří zemřeli při ostřelování palestinskými raketami.

Podle ministerstva zdravotnictví Hamásu v úterý zemřely dvě děti, které si hrály s nevybuchlou municí.

 

Právě se děje

Další zprávy