Lidé v Gaze zoufale hledají místo na pohřbení mrtvých

Martin Novák Zahraničí Martin Novák, Zahraničí, Red Zah, man
14. 1. 2009 7:30
Generální tajemník OSN Pan Ki-mun se pokusí vyjednat příměří
Jeden z palestinských hrobníků při práci.
Jeden z palestinských hrobníků při práci. | Foto: Reuters

Gaza - Osmnáct dní trvající izraelské ostřelování Gazy a pokračující pozemní ofenzíva už si vyžádaly v pásmu přes 970 mrtvých.

Lidé v Gaze začínají mít problém, kde je pohřbívat. Na malém území žije natěsnáno zhruba 1,5 milionu obyvatel a s plochou na hřbitovy se i za normálních okolností musí šetřit.

Největší hřbitov, kde je ještě místo na nové hroby, je kvůli izraelským útokům nepřístupný. Své brány proto musely otevřít už uzavřená a přeplněná pohřebiště.

Lidé ukládají mrtvé všude, kde se dá. Rodiny své příbuzné do starších rodinných hrobů, kde už někdo leží.

"Lidé hledají, kde byli pohřbeni už dříve jejich příbuzní. Babičky, matky, strýcové. V některých hrobech teď leží vedle sebe ostatky několika lidí. Tří, čtyř i více," řekl agentuře AP čtyřiadvacetiletý hrobník Salman Umar.

Hlavní požadavek na něj prý v těchto dnech zní, aby pracoval co nejrychleji.

Foto: Reuters

"Pohřbil jsem policistu do hrobu jeho matky. Do jednoho hrobu jsem uložil tři bratry. Společně jsem pohřbil také matku s jejími dětmi. Není čas na příliš otázek. Nejdůležitější je co nejrychleji najít místo," tvrdí hrobník z Gazy.

Izraelská ofenzíva je podle vlády zaměřená hlavně na zničení infrastruktury Hamásu. Hlavně raket, skladů zbraní a tunelů, kterými se pašují z Egypta zbraně a další zboží.

Podle Izraelců tvoří většinu obětí útoků v Gaze ozbrojenci a představitelé Hamásu. Podle palestinských lékařů a dalších svědků je mezi více než 970 mrtvými zhruba polovina civilistů, kteří neměli s Hamásem nic společného.

Zástupci Červeného kříže v pásmu uvedli, že počet zraněných je vysoký a životní podmínky lidí v Gaze "nepřijatelné". Ve středu ráno izraelští vojáci postoupili do samotného centra města Gaza, které má přes půl milionu obyvatel.

Náčelník generálního štábu izraelské armády Gabi Aškenazi v úterý řekl, že od začátku ofenzívy 27. prosince izraelská letadla zasáhla v Gaze přes 2300 cílů.

Izraelci obviňují Hamás, že civilistů používá jako živých štítů a že skladuje zbraně například v mešitách.

Na Blízký východ se vydal generální tajemník OSN Pan Ki-mun, aby se pokusil vyjednat příměří.

 

Právě se děje

Další zprávy