Mrtvých v Gaze už je přes 800, tvrdí Palestinci

Zahraničí Zahraničí
11. 1. 2009 10:15
Izraelský útok v Gaze pokračuje už třetí týden
Izraelský útok v pásmu Gazy, sobota 10.1.2009
Izraelský útok v pásmu Gazy, sobota 10.1.2009 | Foto: Reuters

Gaza - Nejméně pět lidí zemřeli a desítky dalších byly zraněny při posledním z útoků izraelské armády v pásmu Gazy, informovala s odvoláním na tamní lékaře agentura Reuters.  Během noci na neděli izraelská armáda uskutečnila okolo 60 leteckých útoků. Vojenská operace izraelské armády pokračuje již třetí týden.

Podle palestinských zdrojů, které udává britská stanice BBC, zemřelo při útocích Izraele dosud 820 Palestinců, z toho 235 dětí. Podle katarské stanice Al-Džazíra počet palestinských obětí přesáhl 850 a zraněných je více než 3600.

Podle izraelských zdrojů během pozemních a leteckých útoků zemřelo 13 Izraelců.

Zprávy o dalších obětech přicházejí několik hodin poté, co Izrael varoval obyvatele Gazy, aby se vzdálili místům, kde se skrývají členové hnutí Hamás. Izrael zároveň oznámil, že útoky by mohly dále zesílit. Podle BBC má následovat další fáze útoku, což by mohlo znamenat, že izraelští vojáci proniknou hlouběji do obydlených oblastí.

HRW: Izrael použil bílý fosfor

Nevládní lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW) obvinila Izrael, že při útocích používá prudce jedovatý bílý fosfor. Jeho užití proti civilistům je v rozporu s mezinárodním právem. HRW vyzval Izraelce k okamžitému zastavení používání této látky. Izrael užití bílého fosforu proti civilnímu obyvatelstvu popírá.

Protesty proti izraelskému útoku v Jordánsku. Protiizraelské demontrace tisíců lidí probíhájí v řadě států po celém světě.
Protesty proti izraelskému útoku v Jordánsku. Protiizraelské demontrace tisíců lidí probíhájí v řadě států po celém světě. | Foto: Reuters

Na zhoršující se situaci civilistů v Gaze upozornil také Červený kříž. Přístup k lékařské péči je omezený,  humanitární situace velmi vážná.

„Byli jsme už v mnoha válečných zónách, ale v Gaze je jiné to, že 1,5 milionu obyvatel je tu zcela uzamčeno," cituje Al-Džazíra jednoho z norských lékařů působících v Gaze, podle kterého se v tak hustě zabydlené oblasti lidé nemají kam schovat a při útocích se nelze vyhnout civilním obětem.

Exilový vůdce Hamasu Chálid Mešal v sobotu prohlásil, že boje v Gaze zmařily naději na dojednání míru s Izraelem. "Zmařili jste poslední šanci pro urovnání a jednání," řekl a dodal, že „nepřítel spáchal na půdě Gazy skutečný holokaust".

V sobotu palestinští bojovníci podle BBC odpálili na Izrael více než třicet raket (podle Al-Džazíry deset raket), nejméně dva obyvatele lehce zranili.

 

Právě se děje

Další zprávy